21 april 2017

Nå fram med tonårsparlören

Om några dagar kommer du som har barn som fyller 14 år under året att få Tonårsparlören i brevlådan. Det är en bok fylld med klokskap när det handlar om ungdomar och alkohol.

Tonåren är tuffa
Tonåren är en speciell tid i livet. Man är inte barn, men samtidigt inte vuxen. Det finns mycket att klara av och ta ställning till: skolan, kompisar, sex, fester och alkohol. Hormonerna snurrar runt och man påbörjar sin frigörelse.

- Många gör sin alkoholdebut på Valborg, så den kommer i perfekt tid, säger folkhälsoutvecklare Elisabeth Svanberg.

Efter sista aprilfirandet följer skolavslutningar, studenten, midsommar och olika former av stadsfester där det finns risk för att alkohol kan bli en del av firandet.

Verktyg till prövade vuxna
Att vara vårdnadshavare i det skedet är inte alltid lätt. Tonårsparlören, som kan sägas vara en handbok om tonåringar och alkohol, är fylld av fakta, tips och idéer.
- Man får värdefulla verktyg som vuxen helt enkelt. Ska man säga blankt nej eller är alkohol OK? Om det är OK ska man låta barnet smaka alkohol hemma? Och hur ställer jag mig till att köpa ut?

Allt färre dricker
Som folkhälsoutvecklare ser Elisabeth Svanberg positivt på handboken. De senaste åren har siffrorna vad gäller Kramforsungdomarnas alkoholvanor förbättrats.
- Trenden är lika i hela landet, vilket är glädjande. Som vårdnadshavare eller närstående vuxen är du en viktig person i barnets liv. Det du säger och tycker spelar roll.

Tonårsparlören har funnits sedan 2002 och producerades först av Alkoholkommittén och Folkhälsoinstitutet. Sedan 2013 ges den ut av
IQ Initiativet AB.

Läs mer om tonårsföräldrars roll

Besök Tonårsparlörens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elisabeth Svanberg
Folkhälsosamordnare
0612-801 92
elisabeth.svanberg
@kramfors.se

Användarinformation

elisabeth.svanberg@kramfors.se

Användarinformation

elisabeth.svanberg@kramfors.se