17 maj 2017

Yrkeshögskolan Höga kusten leder till nystart

Att plugga och få nya kunskaper, vänner, jobb och bostadsort. Det är väl inte helt fel? Glenn Gabrielsson, Maria Jernberg Stam och David Malander, som idag tog examen vid Yrkeshögskolan Höga Kusten, berättar: "Utbildningen här betyder massor!"

Ingen av dem kommer från Kramfors, men har ändå valt Kramfors som studieort. Uppsalabördige David Malander flyttade för två år sedan med sambo och ett litet barn till Bollstabruk för att han kommit in på den tvååriga utbildningen till mätningstekniker. David har bara gott att säga om Kramfors som studieort och Bollsta som ställe att bo på.

Alla mätningstekniker har fått jobb

Det tidigare yrket brevbärare har han i och med sin utbildning valt bort och faktum är att David redan fått jobb i sitt nya gebit. Ett positivt öde han delar med alla sina studiekamrater.

– Jag började 2 maj som vägprojektör åt Tyréns i Härnösand och är alltså tjänstledig idag för att kunna fira min examen, berättar David.

– Vi blir kvar i kommunen, vilket känns helt rätt.

Totalt 25 undersköterskor och 10 mätningstekniker tog examen på Vallen idag.

Jobbat och pluggat samtidigt

Maria Jernberg Stam och Glenn Gabrielsson har båda studerat utbildningen specialiserad undersköterska i demensvård. Den ettåriga utbildningen är förlagd på distans och sträcker sig över två år. De har alltså kunnat arbeta under tiden.

Maria kommer från Falun och har erfarenhet som undersköterska både på demensboende och inom hemtjänsten. Att åka till Kramfors tre gånger per termin för att delta i seminarier och träffa kurskompisar har varit utvecklande.

– Jag har lärt mig så väldigt mycket under den här tiden. Vi har dessutom haft roligt tillsammans och blivit en tajt grupp som jag hoppas ska hålla ihop även efter examen.

Högre kvalifikationer ger spännande uppdrag

Även Umeåbon Glenn Gabrielsson lovordar utbildningen. Han har tidigare jobbat på ett demensboende, men har nu fått en tjänst på Geriatriskt centrum i Umeå.

– Allt har funkat perfekt och jag har fått en chans att gå vidare med ett nytt spännande uppdrag.

Läs mer på

Yrkeshögskolan Höga kusten

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Agneta Fredriksson
Enhetschef
0612-801 17
agneta.fredriksson
@kramfors.se