01 juni 2017

Neddragning i språkintroduktion

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden fortsätter att arbeta enligt sin handlingsplan för att få balans i budget 2017. Vid onsdagens sammanträde beslutades att avbryta intaget av asylsökande 18-20-åringar på gymnasiets språkintroduktionsprogram.

Ett erbjuda språkintroduktion till ungdomar i den aktuella åldern är inget som är lagstadgat för en kommun. För oss har det dock länge varit en prioriterad fråga; BKU-nämnden med förvaltning fick klartecken från kommunfullmäktige under våren 2015 att erbjuda även ungdomar som normalt inte har rätt till utbildning i gymnasieskolan.

Idag fem elever
På så vis har vi kunnat ge ungdomarna inte bara tillgång till ett nytt språk utan också en biljett in i det svenska samhället. Intresset för utbildningen har varierat, vilket i sig skapat en osäkerhet. Idag går ungefär fem asylsökande 18-20-åringar språkintroduktionsprogrammet. Dessa får naturligtvis fortsätta sina påbörjade studier.

Nödvändigt beslut
Utbildningen har hela tiden skett inom ramen för befintliga resurser. Men när verkligheten knackar på med ett meddelande om befarat underskott på 16 miljoner kronor, ser sig BKU-nämnden tvungen att avbryta intaget för nya elever.

- Det är aldrig roligt att göra besparingar, men för att klara vår situation är det många bäckar små som gäller, säger Thomas Näsholm (S), ordförande i BKU-nämnden.
- Vi har dock ett bra samarbete med studieförbunden och andra instanser som förmedlar språkundervisning. Det bygger vi vidare på.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anki Johnson
Tf förvaltningschef BKU
0612-804 40
anki.johnson@kramfors.se

Thomas Näsholm (S)
Ordförande BKU-nämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se