30 oktober 2017

Träakademiens studenter hyllas i Blå hallen

Vid den årliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus den 1 november får sju av Träakademiens studenter gesällbrev. Fem av studenterna belönas dessutom med medalj.

Sju gesällbrev och fem belöningsmedaljer
Bland de 30 olika hantverksyrken som representeras av 236 gesäller och mästare finns sju av Träakademiens studenter. Fem av tolv medaljer – den så kallade lilla belöningsmedaljen i silver – går dessutom till studenterna från Träakademiens möbel- och byggnadshantverksprogram.

– Det är en årlig höjdpunkt för mig att få dela ut gesäll- och mästarbreven. Jag ser fram emot att få gratulera dessa riktiga hantverkare till en viktig milstolpe i karriären och att besöka gesäll- och mästarprovsutställningen. Det är sällan man ser så många föremål med så hög kvalitet på ett och samma ställe som i denna utställning, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms hantverksförening.

Vägen till gesällbrevet är lång och utan genvägar. För att bli antagen som gesäll krävs en omfattande teoretisk och praktisk utbildning. Gesällen avlägger dessutom ett prov inför en särskild granskningsnämnd.

Studenterna som hyllas
Lena Toresson, möbeltapetserare och Joel Holm, möbelsnickare får gesällbrev. Linnea Kempe och Moa Öberg, båda möbeltapetserare, tar emot gesällbrev och den lilla belöningsmedaljen. Möbelsnickarna Max Enerstam, Sam Hübner och Carl Johansson, tar också emot sina gesällbrev och får den lilla belöningsmedaljen i silver vid ceremonin i Blå hallen den 1 november.

Gesällproven i bild
Bilden visar en chesterfieldfotölj av Linnea Kempe och en röd shäslong av Lena Toresson. Skåpen på andra raden i bilden är, i tur och ordning, Carl Johanssons, Max Enerstams respektive Joel Holms arbeten. Den vita schäslongen är Moa Öbergs verk och därefter visas Sam Hübners skåp.

 

Lång tradition
Gesäll- och mästarbrev har en lång tradition i vårt land och sträcker sig tillbaka till 1300-talet när de äldsta skråsammanslutningarna etablerades i Sverige. Sedan 1951 har utdelningen av gesäll- och mästarbrev skett i Blå hallen i Stockholms stadshus. Stockholms hantverksförening delar då ut beviset som vittnar om hantverkarens kunnande och yrkesskicklighet.

Den lilla belöningsmedaljen i silver delas ut varje år till hantverkare som nått betyget 4,5 eller högre på betygsskalan 1–5. Under kvällen kommer också den mycket sällsynta stora silvermedaljen att delas ut till tre gesäller. Dessutom kommer Årets gesäll att koras.

Läs mer på
Träakademien

Pressmeddelande Hantverkarna Stockholm
Rekordmånga riktiga hantverklare får ta emot sina gesäll och mästarbrev i Blå hallen den 1 november Länk till annan webbplats.

 

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Marianne Jämtsäter, Programansvarig Träakademien

0612-808 23 marianne.jamtsater@ kramfors.se