07 december 2017

Nu skapar vi fler förskoleplatser

Dagens barn är morgondagens vuxna. Idag har vi glädjande nog många barn i kommunen, faktiskt så många att platserna i förskolan inte räcker till. För att råda bot på detta fattade BKU-nämnden igår beslut om hur nya förskoleplatser ska tas fram.

Behovet av fler platser och lokaler i förskolan har varit överhängande ett tag. Den 27 september gav BKU-nämnden sin förvaltning i uppdrag att utreda vilka förutsättningar som finns för hållbara lösningar.

- Vi har kö på de flesta ställen i kommunen och måste hitta ett sätt att kunna tillmötesgå alla som önskar en plats, säger nämndsordförande Thomas Näsholm (S).

Förvaltningen har gjort en noggrann analys och tagit fram ett förslag som nu gått hela vägen upp till BKU-nämnden.

- På några år har barnafödandet ökat rejält. Det är positivt för kommunen, vilket gjorde att nämnden inte hade svårt att säga ja till den föreslagna planen, säger Thomas Näsholm.

Nordingrå
Idag finns en förskoleavdelning på Nordingråskola samt en på Kullen. Nu ska ytterligare en avdelning på Kullen anpassas och utrustas.

Ullånger
Skola och förskola ska omdisponeras och anpassas för att ge fler platser redan till höstterminen 2018. Vi ska även utreda vilka förutsättningar som finns för en utbyggnad av förskoleverksamheten inklusive Nattis.

Torrom/Sandö
De öppna asylförskolorna avvecklas och asylbarnen garanteras plats i ordinarie förskola. Vi ska utreda förutsättningarna för att flytta all förskoleverksamhet till före detta Torromsskolan.

Centrala Kramfors
Planerna att bygga en helt ny förskola med två avdelningar lever vidare. I samband med det ska vi se över möjligheten att införa Nattis endera där eller vid någon annan lämplig förskoleverksamhet.

Öppna asylförskolorna
Öppna asylförskolornas verksamhet i Kramfors och Bollstabruk fortsätter att bedrivas i den utsträckning som medges utifrån de medel vi får från Migrationsverket.

Femårsverksamhet
Vi har redan idag en enhet i centrala Kramfors där femåringar delvis är integrerade i förskoleklass. Vi ska under 2018 utreda hur den fungerar och om det är aktuellt att starta liknande upplägg på andra orter.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anki Johnson
Bitr. förvaltningschef BKU
0612-804 40
anki.johnson@kramfors.se

Thomas Näsholm (S)
Ordförande BKU-nämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se