06 februari 2018

Sexorna som skapar nya maträtter till hela skolan

Nya spännande, goda kycklingrätter. Det är vad som vankas sedan en tid tillbaka på Högakustenskolan. Årskurs 6 har det ärofyllda uppdraget att arbeta fram frestande recept, som hela skolan får njuta av.

I skolans värld är en lite av en oskriven regel att man ska klaga på maten. I det här fallet handlade det dock inte om gnäll utan mer en chans att få utveckla och förbättra.

Skapat egna recept och provlagat
När eleverna på Högakustenskolan via matrådet föreslog att kycklingrätterna skulle kunna piffas upp med spännande kryddning och nya grönsaker, hade varken kökspersonalen eller lärarna något emot det.

– Vår hemkunskapslärare Elisabeth Näsholm lät oss ta två lektioner till att jobba fram nya rätter. Vi har funderat, provlagat och även skrivit ned recepten, berättar Ronja Fällmer, som var med i matrådet när förslaget om elevmedverkan kom.

Sex grupper skapade sex maträtter
Sexorna består av 18 elever. Indelade i grupper om tre personer arbetade eleverna ivrigt med sin matkomposition. Vattenkastanjer, sojabönor och bambuskott finns numera med i kostcirkeln tillsammans med ett gäng andra spännande ingredienser.

– Det känns jättespännande att hitta på något som hela skolan sedan ska äta.

 

P.A.M-gryta
I onsdags serverades för andra gången en rätt från klassen. P.A.M-gryta stod då på matsedeln. De tre kreatörerna Patricia Kanerva, Andreas Edin och Melissa Palm var mäkta stolta.
– Vi hoppas att alla tycker att vår mat är god.

Kökspersonalen positiv
I köket tycker kockarna att det är roligt att ta tillvara på elevernas initiativ.
– Ungdomars engagemang är viktigt. Det kändes självklart för oss att vara med när de kom med nya förslag, säger Ewa Sjölund och Ann-Sofie Löfving.

Fotnot: Föräldrarna till de elever som syns på bild har tillfrågats och godkänt publicering i våra kanaler.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elisabeth Näsholm
Hemkunskapslärare
0612-804 33
elisabeth.nasholm@
kramfors.se