14 mars 2018

Elva minuter med ISS rymdstation

Eleverna på Räddningsgymnasiet Sandö deltar i ett unikt projekt med NASA. Imorgon gör de ett nytt försök tillsammans med eleverna från Minervaskolan och NTI Gymnasiet för att kontakta ISS rymdstation.

I oktober förra året hade eleverna från Räddningsgymnasiet och Minervaskolan i Sundsvall direktkontakt med astronauter på den internationella rymdstationen ISS via amatörradio. Imorgon är även NTI gymnasiets elever med och ställer frågor.

Anrop klockan 12.12

Imorgon den 15 mars klockan 12.12 anropar de ISS igen. Precis som förra året är det NTI Gymnasiets elever som ansvarar för att tekniken fungerar.
 
– Det är fantastiskt roligt att NASA och organisationen Amateur Radio on the International Space Station, ARISS, fortsätter projektet med eleverna, säger Herman Norberg rektor på Räddningsgymnasiet.

Kontakten med rymdstationen pågår i exakt elva minuter. Eleverna har förberett ett tjugotal frågor som de ska ställa till astronauten Scott Tingle som på ISS rymdstation.
 
– Det är unikt att skolor i Sverige deltar i ARISS-projekt och extra unikt att det inom loppet av några månader sker vid två tillfällen i Västernorrland. Men vi har mycket av tacka till SSAs engagerade radioamatörer Jörgen Norrmén och Christer Byström. 

Vad är amatörradio?

Elevernas kontakt med ISS rymdstation sker med amatörradio. Post- och Telestyrelsen definierar amatörradio som “icke yrkesmässig radiotrafik för övning, kommunikation och tekniska undersökningar bedriven i personligt intresse utan vinningssyfte”.

Värdefull teknik

Det är föreningen Sveriges sändareamatörer, SSA som samordnar projektet med eleverna på uppdrag av organisationen ARISS. Jörgen Norrmén på SSA leder projektet Amatörradio i skolan.
 
– Syftet är att öka intresset för amatörradio och teknik samt för rymdvetenskap i stort. Det här är ett klockrent skolprojekt och en unik möjlighet för eleverna som deltar, säger Jörgen.
 
Jörgen berättar också att en av amatörradions primära funktioner idag är samhällsnyttan. Det krävs inte så stora störningar för att till exempel tågtrafik och banksystem ska slås ut och större störningar kan göra att den tillförlitliga kommunikationen slås ut.

– Kunskaper om amatörradioteknik är helt enkel värdefull när ordinarie kommunikationssystem sätts ur spel, avslutar Jörgen.

Läs mer i artikeln från oktober 2017 på:

Tillsammans 14.49 på Räddningsgymnasiet Sandö

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Herman Norberg, rektor
Räddningsgymnasiet Sandö
0612-69 20 84
herman.norberg@kramfors.se