17 augusti 2018

Dolph Lundgren träffade sin stipendiat Julia Jensen

Stipendiet har hon redan fått, idag fick hon en pratstund med givaren. För Julia Jensen Ivegren blev mötet med Dolph Lundgren en trevlig upplevelse. Lika roligt som när hon på studentdagen oväntat fick veta att hon tilldelats skådespelarens pris.

– Kulturskolan gav mig också en hedersbetygelse, så jag var ute på fotografering för det när folk ropade in mig och berättade att jag fått Dolph Lundgren-stipendiet. Jag blev glatt överraskad, jag visste inte ens att det fanns längre, berättar Julia.

Finansierar numera ur egen ficka
Julia hade på sätt och vis rätt. Dolph Lundgren-stipendiet som under åtta år delades ut av stiftelsen Pelaren hade gått på tomgång en tid. Trots att man försökt hitta olika lösningar med finansiärer beslutade stiftelsen att lägga det på is; 2017 delades inget pris ut.

Dolph Lundgren tyckte dock detta var tråkigt och beslutade låta finansiera det hela på egen hand.

– Min uppväxt i Nyland och skolgången här räddade mitt liv. Om jag inte fått komma till farmor och farfar hade jag garanterat fortsatt som värsting och gått under i Stockholm, berättar Dolph.

– Jag är djupt tacksam och vill ge tillbaka något till den bygd som betytt så mycket.

Bästa studieresultatet premieras
Stipendiet, som omfattar 25 000 kronor, delas ut till den avgångselev vid Ådalsskolans studieförberedande program som har högst slutbetyg. Dolph Lundgren själv var den första elev som lämnade skolan med toppbetyg i alla ämnen (på den tiden 5:or).

Priset är villkorat med att man fortsätter studera, det är alltså inte förrän högskolestudierna påbörjas som Julia Jensen Ivegren kan hämta ut sina pengar.

– Först ska jag ha ”rast” ett år, sedan ska jag troligen plugga till jurist. Den närmsta tiden ska jag tillbringa i London och jobba som bartender. Att få det här priset är en enorm ära för mig och jag är väldigt glad åt det.

Pelarens tidigare ordförande Erik Lindquist, Dolph Lundgren, Julia Jensen Ivegren, BKU-nämndens* ordförande Thomas Näsholm och Ådalsskolans rektor Peyman Vahedi hade en trevlig lunch tillsammans.

Högutbildad modell och skådis
Att ge sig ut i världen och vidga sina vyer var också något som Dolph Lundgren gjorde efter sin gymnasieexamen. Hans studiebegåvning inkluderade teknikkemi och han fick ett antal stipendier som förde honom ut till världens alla hörn. Han hann också med en examen på KTH (Kungliga tekniska högskolan), men har aldrig arbetat som kemist.

– Nej, även idrotten var en stor passion och jag fick uppdrag som modell. Sedan mötte jag Grace Jones, fick olika filmroller och på den vägen är det.

För den intresserade kan vi berätta att det inom kort kommer ut två filmer där Dolph medverkar: "Creed 2" där han spelar en rysk boxarcoach och "Aqua man" där rollen är att agera kung.

Hembygden allt viktigare
Ju äldre Dolph Lundgren blivit, desto viktigare har rötterna till Nyland och Kramfors kommun blivit. Han menar att livet här är enklare, folk är lugna, öppna och trevliga. Han har kvar några av sina killkompisar och han hälsar på dem tämligen ofta.

– Det är jag, Kent Andersson, Jeff Lindahl och Tomas Burén. Vi har jäkligt roligt när vi ses, trots att det gått så lång tid och att vi lever så skilda liv.

Utbildning öppnar vägar ut i livet
Dolph Lundgren säger att han numera inte tvekar längre. Vill han besöka Nyland, då gör han det. Men det gäller även andra saker. Livet är ett äventyr och att han är lycklig som har chansen att utforska det.

– Utbildning och kunskap är definitivt en viktig väg ut i livet för ungdomar. Därför fortsätter jag med stipendiet.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se

Thomas Näsholm (S)
Ordförande BKU-nämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se