29 december 2016

Premiär för "rena" elbilar

Det går att köra bil fossilfritt och miljövänligt. Som ett led vårt hållbarhetsarbete har Kramfors kommun köpt in sin första rena elbil -
en Nissan Leaf som till 100 procent drivs av el.

Att arbeta mot ett långsiktigt hållbart samhälle med förbättrad miljö och mindre klimatpåverkan är en självklarhet för Kramfors kommun. Enligt Vision 2031 strävar vi efter att sänka de klimatpåverkande gaserna och ser då elbilar som ett intressant alternativ.

Den Nissan Leaf som började rulla på gatorna förra veckan används av Miljö- och byggförvaltningen, men ska på sikt även ingå i bilpoolen.

Bilen har ett batteri på 30 kWh, vilket gör att den kan köras cirka 20 mil på en laddning.
– Det räcker gott och väl för oss. Ambitionen är att visa att miljövänliga bilar fungerar bra, säger miljöinspektör Magnus Zeilon.

Inköpet kan ses som startskottet för en mer miljövänlig fordonsflotta. Idag drivs kommunens bilar av diesel, men vi har även en hybrid. Hundraprocentiga elbilar är något nytt inte bara för oss utan även för ortsbefolkningen, det är inte många sådana som rullar på våra gator. Till viss del beror det på att det inte finns några ställen där man snabbt kan ladda sin bil.

Laddningsstolpar ska sättas upp
En elbil går att ladda i en vanlig motorvärmarstolpe, men behöver då mycket längre tid på sig. När Miljö- och Bygg laddar sin Nissan tar det i skrivande stund tio timmar för batteriet att bli fulladdat.
– Men Krambo ska sätta upp två laddningsstationer och då går det på två timmar. Det ska även göras en studie var det behövs ytterligare stolpar och vilka som ska sätta upp och ansvara för dem.

Att köra en elbil är lite annorlunda mot ta sig fram i en traditionell bil. För att köra så strömsnålt som möjligt blir körstilen mjukare. Det är ovant att åka i en helt tyst bil, man måste också komma ihåg att andra trafikanter inte hör något motorljud och därmed kanske inte uppmärksammar när man kommer körande.

– Fördelarna överväger dock med råge. Det är en pigg och bekväm bil, som dessutom är miljövänlig och billig i drift, säger Magnus Zeilon.

Nissan Leaf har en lite annorlunda design sett bakifrån.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Staffan Östman
Chef samhällsavdelningen
0612-803 07
staffan.ostman
@kramfors.se