Tomas Lundin är glad över att bygget gått så bra.

22 september 2017

Östby vattenverk snart klart

Nu närmar det sig! Etapp 1 av renoveringen av vattenverket i Östby är avslutad och del två har påbörjats. När allt är klart i slutet av året kan cirka 9000 konsumenter glädja sig åt gott vatten, berättar va-chef Tomas Lundin.

- Vi bygger ett av Sveriges absolut mest moderna vattenverk. Det ska kunna hålla i ungefär 50 år, nu är vi rustade för eventuella klimatförändringar, säger Tomas Lundin, som är enhetschef över Kramfors kommuns vatten- och avloppsverk.

Planer har funnits länge
Tomas berättar att han började skissa, planera och projektera för en ombyggnad av Östby vattenverk redan 2006. Ett vattenverk som servar abonnenter från Väja i norr till Klockestrand i söder med dricksvatten.

Nu, drygt tio år senare, kan han konstatera att bygget har löpt på bra. De 33 miljoner kronor som satsats kommer att vara väl investerade pengar och att bygget i princip har gått efter planerna.

- När allt är klart kommer vi att producera 3500 kubik högklassigt vatten per dag, berättar Tomas Lundin.

Alltid kvalitetssäkrat vatten
Byggprojektet startade i juni 2016 med att de gamla långsamfiltren togs bort. De låg utomhus på den plats där nya vattenverksbyggnaden skulle byggas. Långsamfiltrets uppgift var att ta bort smak och lukt, så när det togs bort märktes ett tydligt inslag av humus. Speciellt under vår och höst när sjöarna ”vänder”, det vill säga når en viss temperatur.

- Vi har dock hela tiden säkrat kvaliteten på vatten, så det har aldrig varit någon fara att dricka det.

En supermodern anläggning som är klimatanpassad för framtiden.

Etapp 1 är klar
20 stora dynasandfilter har installerats och tagits i bruk. De finns i den nybyggda lokalen och sköter den första reningen av vattnet. Systemet är i full gång.

Etapp 2 har påbörjats
De gamla långsamfiltren, som renar vattnet från dålig lukt och smak, var av sand. Dessa ersätts nu av kolfilter och kan börja användas om någon månad.
- Då ska all smak och lukt försvinna.

Invigning till våren
Tomas Lundins förhoppning är att hela renoveringsprocessen ska vara klart till årsskiftet, men någon officiell invigning med pompa och ståt blir det inte då.

- Nej, vi sparar den till våren då det är lite trevligare väder och vi även hunnit städa undan allt på området.

De 20 dynasandfiltren är rejält stora.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Tomas Lundin
Enhetschef vatten- och
avloppsverk
0612-803 33
tomas.lundin@kramfors.se