Bild från det stora regnovädret 2013

23 april 2018

Risk för översvämningar när snön smälter fort

Våren är här och den stora snömängd som kom i vintras börjar försvinna. Snösmältningen tog rejäl fart i lördags med 18 m/s i vindbyarna och temperaturer upp emot 18 grader. Det finns därför översvämningsrisk i de dammar vi ansvarar för.

– Det är mycket vatten just nu i markerna som måste kunna ta vägen någonstans. Från kommunens sida och andra instanser jobbar vi så hårt det bara går, men det är också viktigt att alla fastighetsägare gör sitt, säger Peter Levin, chef för tekniska avdelningen.

Under helgen har tekniska haft koll på speciellt området runt Östby i Kramfors och Grössjön i Väja. Så här är läget idag, måndag.

Östby - en kedja av sjöar

I Östby finns en kedja av sjöar som förser vattenverket med råvatten. I Sjöbysjön, som är den sjö som är närmast Östby, släpps så mycket vatten som det går. Alla luckor är öppna. Trots det har vattennivån i sjön stigit med cirka 40 centimeter.

I Storvattnet, som är det stora vattenmagasinet, har vi en lucka helt öppen. Här kan vi inte släppa mera vatten, eftersom följdverkningarna både i Nästvattnet och i Sjöbysjön skulle vara stora översvämningar.

Nästvattenet som ligger mellan Sjöbysjön och Storvattnet har ingen regleringsmöjlighet. Trots att vi släpper ut så mycket vatten som vi vågar kommer vi kanske inte att gå en helt problemfri tid tillmötes under vårfloden.

– Risken för översvämmade hus i det sjösystemet finns hela tiden. Allt beror på hur snabb snösmältningen är, berättar Peter Levin.

– Det är viktigt att man som fastighetsägare håller koll på hur vattnet rinner, men även att man tar hand om snöhögar och försöker leda undan smältvattnet.

Grössjöns svaghet åtgärdad tidigare

Grössjön har tidigare brukat svämma över. Problemet har i första hand gällt riksväg 90 och järnvägen. Idag har flera förstärkningar genomförts, bland annat har Trafikverket byggt om passagen mellan bäcken och vägen/järnvägen.

Nivån av vatten i Grössjön ökade mycket under lördagsdygnet, men har nu börjat minska igen. Här släpps så mycket vatten att det inte ska vålla problem längre nedströms. I princip hela luckan är öppen.

– Under de närmaste tio dagarna säger väderprognosen att det ska bli lite kyligare med minusgrader på nätterna. Det är bra, eftersom avsmältningen då går lite långsammare. Går det kan vi hjälpa till med vattenvägar, hålla diken öppna och styra bort vatten, säger Peter Levin.

Tips till dig som är fastighetsägare

Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom. Vid en översvämning kommer viktiga samhällsresurser bli extra belastade, därför är det nödvändigt att du följer vårflodsutvecklingen och ser över din beredskap för att skydda din egendom.

  • Följ väderleksrapporten och ha koll på vattennivån, se även information på kramfors.se och följ media.
  • Ta reda på risken för översvämning där du bor.
  • Kontrollera din försäkring.
  • Flytta undan känsliga föremål.
  • Köp pumpar i god tid innan en översvämning hotar. Träna på att använda pumparna i förväg.
  • Planera för barriärer. Det enklaste är att bygga en sand- eller jordvall och sen täcka den med plast. Du kan också använda sandsäckar.

Om smältvatten inte får plats i VA-ledningarna kan det tränga in byggnader även om du inte bor vid en bäck, å eller älv. Försök därför att förhindra att vatten tar sig in genom fastighetens avloppssystem; det kan du göra genom att exempelvis ha en avstängningsbar golvbrunn eller backventil på avloppet.

Mer information om hur du kan skydda din fastighet vid översvämning hittar du på www.dinsäkerhet.se Länk till annan webbplats..

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Levin, chef
Tekniska avdelningen
0612-803 00
peter.levin@kramfors.se