15 maj 2018

Naturstig längs Kyrkviken

En 1,4 kilometer lång promenadväg längs Kyrkviken i Kramfors till Frånö. Det ska bli resultatet av vårt tredje LONA-projekt. Stigen är en del av den vision som finns för området.

För någon vecka sedan fick vi besked från Länsstyrelsen om att vårt tredje LONA-projekt beviljats. Tidigare har vi berättat om de satsningar som ska göras i Noraström och vid Omneviken, Nordingrå.

– Att även denna projektansökan blev godkänd är otroligt roligt. Det innebär faktiskt full pott, eftersom alla våra ansökningar gått igenom, säger samhällsavdelningens Staffan Östman.

Medborgarna medverkande

Extra glad är Staffan över det faktum att idén med en naturstig faktiskt kommer från Kramforsborna själva. Den välbesökta medborgardialog vi hade om Hagaparken ifjol har gett ett första konkret resultat.

LONA – lokal naturvårdssatsning

Projektet med vandringsled/naturstig löper på tre år och omfattar totalt cirka 900 000 kronor. 730 000 kronor kommer från statliga LONA-pengar. LONA står för lokal naturvårdssatsning. Resterande medel är egen arbetsinsats.

Återskapa ursprunglig väg

Den planerade promenadvägen är tänkt som en första åtgärd för att skapa ett attraktivt rekreationsområde runt Kyrkviken. Delar av området var tidigare en väg mellan Frånö och Kramfors centrum. Tyvärr har sly och skog smugit sig på allt eftersom och det är idag svårt att gå där.

– Tanken är att återställa den ursprungliga vägen så långt det är möjligt, säger Staffan Östman.

Järnvägen går dock alldeles i närheten, så av säkerhetsskäl kommer en del av stigen få en ny sträckning. På ett antal platser behöver broar byggas.

– Förutom naturstigen planerar vi för rastplatser med bänkar, bord och grillplatser. Vi tänker oss också ställen där man kan fiska. 

Kyrkviken

Natur- och kulturhistoriska fakta

I samband med projektet ska en natur- och industriinventering göras. Biologisk mångfald bör värnas. Vad gäller industri vet man att det funnits ett sågverk i den södra delen av området. Ett järnvägsras har också skett, som kan vara intressant att lyfta upp som storytellingperspektiv.

– Vandrarna ska kunna läsa om allt som forskas fram på skyltar längs stigen.

Start efter sommaren

Arbetet med naturstigen kommer att utföras av Arbetsmarknadsenheten och planeras börja till hösten. I nästa steg finns en dröm om att fortsätta med leden runt hela Kyrkviken.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Staffan Östman
Projektledare
0612-803 07
staffan.ostman@kramfors.se