02 december 2016

Jämnt kön i styrelser

Kommunen vill att även kommunala bolag ska omfattas av den lagändring som är på gång kring jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser.

Kommunen vill att även kommunala bolag ska omfattas av den lagändring som är på gång kring jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser.

I en remiss till regeringskansliet och justitiedepartementet säger Kramfors kommun att man tycker att ändringen i aktiebolagslagen även ska gälla kommunala bolag.

Vi har jämställdhet som ett profilområde i vår kommun och därför är jämställda bolagsstyrelser på alla nivåer en självklarhet, säger Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande.
Förslaget är i grunden en rättvisefråga om makt och inflytande vilket ska vara en självklarhet för både kvinnor och män på alla nivåer. Vi är tveksamma till om en lagändring får den effekt som utredningen vill om den inte omfattar även kommunala bolag.

40 procent av vardera kön
I promemorian föreslås en ändring i lagen som innebär att minst fyrtio procent av styrelseledamötena i ett aktiemarknadsbolag ska vara av vardera kön.
Senast vid de årsstämmor som hålls 2019 ska förändringen vara genomförd.

Länk till hela dokumentet i pdf Pdf, 62 kB..

Frågor besvaras av:
Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande 0612-801 04


Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Nina Ulander

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande
Tel. 0612 - 801 04