20 juni 2017

Intyg för specialkost

Från och med höstterminen krävs ett speciellt intyg för att bli serverad specialkost vid våra skollunchserveringar. Beslutet fattades idag av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Varje vardag äter nästan 1,5 miljoner svenska barn och ungdomar mat kostnadsfritt i skolan. Just det faktum att familjerna inte behöver betala extra för maten gör oss unika; utöver Sverige är det bara Finland och Estland som serverar gratis skollunch.

Andelen som önskar specialkost har ökat markant de senaste åren, cirka 25 procent av alla skolmat är idag specialkost av något slag.

Specialkost kräver stor arbetsinsats
I vår kommun äter 2400 skolbarn och 350 pedagoger skattefinansierad lunch varje dag. Portionen kostar drygt 37 kronor att producera. Av det går fjärdedel till råvarorna, resten av kostnaden är lokal- och personalkostnader.

Med andra ord - ju fler specialmåltider som ska lagas, desto mer personal behövs. Önskemålen om specialkost har ökat så till den grad att vi inte klarar det med den bemanning vi har idag.

- Vi har därför tagit beslut om att alla som önskar specialkost ska kunna styrka det med ett intyg, säger Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Från och med höstterminens start 2017 gäller:

  • För att få specialkost krävs intyg från legitimerad personal (läkare, sjuksköterska eller dietist). Endast diagnoser som godkänts av Socialstyrelsen/Livsmedelsverket är aktuella.
  • Intygen ska förnyas inför förskoleklass, inför årskurs fyra, årskurs sju och inför gymnasiet – eller när behovet förändras.
  • För pedagoger gäller samma regler med krav på förnyat intyg vart tredje år.

Flera rätter och salladsbord
Tiden är för länge sedan förbi när det endast fanns en rätt att välja på vid skollunchen. I Kramfors kommun kan eleverna sedan många år tillbaka välja på tre rätter (varav en vegetarisk). Alla elever tar själv sin egen mat och om det är något man inte tycker om kan man själv undvika detta, utan att lämna intyg.

- Vi har en fantastisk skollunchorganisation, som serverar högklassig mat. Barn och pedagoger erbjuds mat efter samma kriterier och de som upplever problem bör söka kontakt med vården. Därefter hjälper vi gärna till med anpassad kost, säger Jan Sahlén.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande 0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Karin Lidén
Chef kostenheten
0612-804 14
karin.liden@kramfors.se