25 januari 2018

Anders Åberg 
– i ljust minne bevarad

En av våra stora profiler har lämnat oss. Anders Åbergs betydelse som konstnär, idéspruta och bygdeutvecklare lämnar ingen oberörd. Det är med saknad vi konstaterar att Kramfors kulturvärld blivit en eldsjäl fattigare.

Vem hade kunnat tro att ett projekt som Mannaminne skulle kunna bli verklighet när det hela begav sig i början av 80-talet? När Anders och hustrun Barbro flyttade upp från Stockholm till lilla byn Häggvik i Nordingrå och började bygga ett café. Fikastället växte snabbt till vår främsta kultur- och friluftspärla där man hittar byggnader och föremål från hela världen. Från hela världen kommer också de besökare som varje år fascineras av Mannaminne.
 
– Anders Åberg var dock så mycket mer än en samlare och idealist. Han trodde på sina idéer fullt ut, var konstnär ut i fingerspetsarna och en ivrig samhällsdebattör. Jag tror inte att det finns någon annan som hade kunnat göra samma sak, han var unik, säger Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S).

Kramfors kommun har under många år på olika sätt haft ett samarbete med Anders Åberg. Jan Sahlén har engagerat sig som politiker i Mannaminne sedan det senaste valet, personligen har han följt paret Åbergs satsning under närmare 15 år. 
 
– Anders Åberg har satt Höga kusten på kartan, hans betydelse är oändligt stor. Det finns ingen annan anläggning som kan mäta sig med Mannaminne. Och det finns ingen annan som Anders Åberg.

Anders Åbergs är en man vi inte glömmer i första taget. Faktum är att han kommer att leva i mannaminne.

Kramfors kommun beklagar familjen Åbergs sorg.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se