Kulturskolans ungdomsorkester och ungdomskör

06 juni 2018

Barn och unga i fokus
under nationaldagen

De unga är vår framtid. En sliten klyscha, men ack så sann. Vi arbetar för att barn och ungdomar ska trivas och växa upp till morgondagens vuxna, som vill och kan ta ansvar. Därför valde vi "Ung i Kramfors kommun" som tema för årets nationaldag.

Nationaldagsfirandet började redan klockan 11 i konsthallen då vi välkomnade nya svenska medborgare. Det är cirka 70 personer bosatta i Kramfors kommun som under 2017 fått svenskt medborgarskap. Lite mindre än hälften av dessa tackade ja till vår inbjudan om en välkomstfest i konsthallen. Även familjemedlemmar var inbjudna.

Kommunstyrelsens odförande tillika kommunalrådet Jan Sahlén (S) hade äran att hälsa alla välkomna. Detta gjordes genom att dela ut ett välkomstbevis och en liten gåva.

Många av de som kom på välkomstfesten var barn, vilket passade perfekt ihop med temat. En del har bott flera år i kommunen, vissa är till och med födda här. Oavsett bakgrund kan man tydligt se en stor stolthet över det svenska medborgarskapet.

Prick klockan 12 började klockan att ringa ute på torget. En signal om att det var dags för nationaldagsfirandet att ta fart på allvar. Som uppvärmning hade ett antal elever från Kulturskolan glatt den stora skara människor som samlats.

Det hela inleddes med att konferencieren Fredrik Högberg berättade varför vi firar nationaldag; 1809 års regeringsreform och Gustav Vasas kröning 1523.

Årets högtidstalare Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan, underströk vikten för människor att få en bra start i livet. Han är stolt över sin skola som tagit emot 130 nyanlända ungdomar. I Kramfors får de ny chans att utvecklas och gå vidare med sina liv.

Vahedi är också rektor över gymnasiesärskolan, som varje dag ger barn i behov av särskilt stöd den hjälp de behöver. 

– De här grupperna har så svaga röster i debatten att de nästan inte hörs. Jag är därför glad över att vi har en så bra verksamhet i Kramfors.

Att få vara med och leda livsnödvändiga funktioner för unga är viktigt för Peyman Vahedi också med anledning av den bakgrund han själv har.

– Jag kom som 10-åring från Iran till Umeå och fick då ett nytt liv. Därför är jag idag stolt över att vi i Kramfors levererar kärnan av det Sverige står för, nämligen humanitet och omtanke.

Peyman Vahedi nämnde också det budgetunderskott Kramfors kommun just nu brottas med och konstaterade:
– I de saknade miljonerna döljs massor av satsningar på människor. Alternativet att inte satsa skulle kosta mycket mer. Där har vi det verkliga skälet att fira Sverige.

Julia Jensen Ivegren och Ida Pallin underhöll proffsigt med sång och musik. Under dagen sjöngs nationalsången och den svenska flaggan hissades.

Sune Johansson, rektor för Kulturskolan, har tillsammans med sina elever under många år förgyllt nationaldagsfirandet. Inom kort är det dock tänkt att han med ålderns rätt ska trappa ned sitt engagamang. En blombukett är inte på långa vägar nog som tack, men vi är säkra på att Sune på flera andra vis kommer att uppmärkammas. Även makan Eva-Britt belönades.

Firandet avslutades till sist med att Fredrik Högberg kallade upp sina musikervänner i Nylands Järn. Naturligtvis fick vi höra "40 genom Bollsta".

Och så klart var Krammy på plats :)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Fritidschef
patrik.asplund@kramfors.se

Ann-Cathrin Granbäck
Kommunikatör
ann-cathrin.granback@
kramfors.se