25 juni 2018

EU-miljoner främjar laddinfrastruktur och elbilar

Kramfors kommun deltar i projektet Stolpe in för Stad och Land i Mellersta Norrland som syftar till att främja hållbara transporter genom att bidra till att skapa en god laddinfrastruktur längs de viktigaste vägarna i Västernorrland och Jämtland.

Projektet Stolpe in för Stad och Land (SiSL) i Mellersta Norrland kommer att koordineras av BioFuel Region och ska bland annat verka för att skapa en fullgod laddinfrastruktur längs de viktiga transportstråken i mellersta Norrland. Det är en satsning på 8 miljoner, varav hälften beviljats från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Projektet bygger inga egna laddstationer utan ska få aktörer att etablera laddmöjligheter på strategiskt viktiga platser. BioFuel Region ansvarar för aktiviteterna i Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen för aktiviteterna i Jämtlands län.

Jan Sahlén, kommunalråd i Kramfors kommun välkomnar beskedet om att projektet blir verklighet.

– Det är mycket positivt att projektet beviljats EU-medel då en välfungerande laddinfrastruktur för elbilar är nödvändig för omställningen till hållbara transporter. Kramfors deltagande i SiSL Mellersta Norrland främjar den utvecklingen och är ett konkret exempel på vårt arbete med Viljeinriktningen och kommunens åtagande i initiativet Fossilfritt Sverige och Fossilfritt Kramfors.

Kunskapsspridning för hållbar turism

SiSL Mellersta Norrland kommer även att arbeta med kunskapsspridning och kompetensutveckling till olika målgrupper och yrkesgrupper som elektriker, bilhandlare och upphandlare som alla har en viktig roll i att skapa goda förutsättningar för elbilar och snabba på omställningen till hållbara transporter.

Små- och medelstora företag är viktiga att stötta och särskilt turistdestinationer som har stora marknadsfördelar av att erbjuda laddmöjligheter till besökare. Projektet har som syfte att göra det möjligt att resa med elbil i hela mellersta Norrland. En förbättrad laddinfrastruktur ger en ökad tillgänglighet och valfrihet för såväl privatpersoner som näringsliv att köra fordon på förnybar el och därmed minskade koldioxidutsläpp.

Deltagande i projektet bidrar till införlivandet av Vision 2031 och stärker kommunens ambition kring viljeinriktningen samt kommunens deltagande i Sveriges Ekokommuner och initiativet Fossilfritt Sverige.

Fakta om projektet Stolpe in för Stad och Land i Mellersta Norrland

  • Projektet pågår 2018–2021, med start i augusti 2018
  • Samverkanspartners är BioFuel Region AB och Energikontoret Region Jämtland Härjedalen
  • Budget är på 8 miljoner SEK, varav 4 miljoner SEK från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden
  • Projektet finansieras av EU, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, BioFuel Region, Länsstyrelsen Jämtland, HEMAB, Kramfors kommun och Sollefteå kommun

Läs mer

BioFuel Region Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vision 2031 Öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Sofia Larsson


Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson Hållbarhetsutvecklare
Tel: 0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se