09 juni 2017

Koncept kring kultur för jobb

Kramfors kommun deltar under sommaren i projektet Konceptstudio 2017.

Projektet ska ge nya perspektiv och lösningar på hur nyanlända och långtidsarbetslösa kan få enklare väg till arbete.

Metoden går ut på att åtta studenter från olika platser och olika universitet, arbetar i sju veckor med uppdrag från Härnösands kommun och Kramfors kommun.

Studenterna har bakgrund inom industridesign, interaktionsdesign, kulturgeografi och samhällsplanering. Arbetet leds av en erfaren designer och handledare från Technichus i Härnösand.

Nya tankar kring integration och arbete
- Konceptstudion är ett sätt att få nya tankar kring kompetensförsörjning, integration och arbete. Vi ska vara öppna för nya idéer och influenser. Det skapar förutsättningar för intressant utveckling, säger Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Studenterna började arbetet i veckan och gjorde ett första besök på Kramfors kommun under torsdagen. Resultatet av arbetet presenteras i slutet av augusti för bägge kommunerna.

- Att tänka kultur och i detta fall design i frågor där det traditionellt inte görs, är i linje med den politiska viljeinriktningen, säger Karin Högström, kulturutvecklare i Kramfors kommun.

De uppdrag som rör Kramfors är:
* Utveckling av mötesplatsen Kramforshjärtat
* Språkträning i vardagen

Konceptstudion ingår i Tillväxtverkets utlysning ”Enklare väg till jobb” och finansieras av Tillväxtverket, Härnösands kommun och Kramfors kommun. Arbetet leds av Design Region Sweden och genomförs i samarbete med Technichus i Härnösand och Design i Västernorrland.

Tillväxtverket står för 80 procent av kostnaden och Kramfors kommun bidrar med en lokal finansiering på 40.000 kronor.

På bilden ses:
David Gisselman, Maja Nordfeldt, Rebecca Jäger, Joel Fenel, Mikael Näs, Annika Hermansson, Emilia Lindholm, Pontus Arledal Thunell, Kent Lindberg och Erik Urrutia Valdes.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Nina Ulander

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Utvecklare kultur
0612 - 800 81
karin.hogstrom@kramfors.se