Matilda har en rosa tröja och blå jeans. Hon står längst fram i klassrummet och läser ur en bok. I bänkarna sitter elever och lyssnar.

Matilda Forsman läser för årskurs 2.

23 april 2024

Läsrazzia på skolorna under Världsbokdagen

Den 23 april är utsedd av Unesco till Världsbokdagen; en dag som fokuserar på böckers, författares och upphovsrättens betydelse. I Kramfors kommun har Språk-, läs-, skrivnätverket uppmanat skolorna till läsrazzia. Något som var mycket uppskattat i till exempel Nordingrå.

– Inom skolan märker vi att intresset för att läsa har gått ned och försöker på olika sätt främja och stimulera till det. Läsrazzia är ett grepp som går ut på att äldre elever läser för yngre, säger läraren Jessica Viberg, som tillsammans med Maria Eriksson på Skarpåkersskolan driver ovan nämnda nätverk.

Speciellt inbjudna under läsrazzian var Maja Strandh och Matilda Forsman från Högakustenskolans årskurs 8. Som tidigare elever på Nordingråskolan kändes det roligt att få komma tillbaka och agera läsande förebilder.

– Det är spännande och samtidigt lite pirrigt. De som går i fem-sexan vet ju vilka vi är, säger tjejerna.

Tjejerna sitter i en soffa med böcker i knät. Läraren sitter på en stol bredvid.

Maja Strandh och Matilda Forsmans inhopp som läsande förebild var uppskattat från elevhåll. Men även kollegiet med Jessica Viberg i spetsen var tacksamma över insatsen.

Läsrazzian gick till som så att Jessica Viberg och kollegan Carina Gradin valde ut passande böcker för elevernas olika åldrar. Maja och Matilda fick var sitt schema över klasserna, som alla tog emot tre besök var under förmiddagen.

– Vi knackade bara på, klev in och läste i 90 sekunder innan vi gick ut.

Lite överraskningsmoment alltså!

Både Maja och Matilda tillhör kategorin ungdomar som tycker om att läsa. De gillar inte exakt samma böcker, men säger att skolans insatser under åren gjort att de giller fler genrer än bara en.

– Att vi nu genom att läsa för yngre elever kanske kan bidra till att fler upptäcker böckernas värld känns jättekul.

Maja har en brun tröja på sig, glasögon och långt mörkt hår uppsatt i en hästsvans. På bilden läser hon ur en bok.

Loranga, Masarin och Dartanjang passade bra att läsa för förskoleklassen, eftersom de nyligen fått se föreställningen.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jessica Viberg
Lärare Nordingråskolan
0612-81 06 80
jessica.viberg@kramfors.se