Tre manliga lärare från andra länder sitter vid ett bord. De tittar ned på en matteuppgift och Carola hjälper dem den den.
29 april 2024

Gudmundråskolan fortsätter samverka internationellt kring matematikundervisning

Gudmundråskolan har som tidigare berättats inlett ett internationellt samarbete kring matematik- och no-undervisning. Lärare och forskare från Sverige, Tjeckien, Irland och Österrike arbetar tillsammans för att ge alla elever tillgång till lärande och lust i ämnena.

Sedan förra träffen på Irland i januari har lärarna byggt upp och testat lektionsmoduler för att försöka skapa bättre tillgång till matematikämnet för alla elever. Arbetet har inneburit att ämneskollegorna i matematik tillsammans utformat och genomfört lektioner inom området geometri där elevaktivitet, interaktion och förståelse varit centralt.

Fysisk träff i Tjeckien

Mötet kring undervisningsmetoder hölls denna gång i Tjeckien på BMA Gymnazium. Lärarna Ida Thurdin, Martin Sjöberg och Carola Viksten presenterade där Gudmundråskolans lektionsmodul och på liknande sätt bidrog övriga skolors lärare med goda exempel på hur undervisningsmetoder kan skapa engagemang och lärande.

De tre lärarna står framme i klassrummet och ska berätta om hur de arbetar med matematik för de internationella kollegorna.

Ida Thurdin, Carola Viksten och Martin Sjöberg.

Lärare och forskare diskuterade och jämförde därefter den genomförda undervisningen, läroplaner och olika typer av lektionsdesign, för att på så sätt få en fördjupad förståelse inför nästa bygge av ny lektionsmodul.

Det påbörjade arbetet med kreativa matteuppgifter och AI fortsatte denna träff för att kunna stötta arbetet med lektionsmodulerna.

Under veckan i Tjeckien deltog lärarna i matematiklektioner för att få en inblick i den tjeckiska lärmiljön och deras elevaktivitet, men också i en guidad tur på Dolni Vitkovice och Bolt Tower för att få industrihistoria från 1828 och framåt.

En bild från en skola där några elever står vid en bildskärm. Den andra visar de tre svenska lärarna som är ute på studiebesök.

Besök på skolor (t v) och ute i samhället hanns också med (t h). Byggnaden bakom Carola och Ida är Bolt Tower.

Erasmus+ som bas i arbetet

Internationalisering, samarbeten och utbyten med andra länder är en viktig del i styrdokumenten och tack vare EUs finansiering genom Erasmus+ åker lärarna hemåt med nya erfarenheter för att påbörja skapandet av nästa matematikmodul med elevaktiv matematik.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carola Viksten
Speciallärare Gudmundråskolan
0612-804 74
carola.viksten@kramfors.se