Flera språkombud och deras lärare står i ett klassrum med diplom och blommor i sina händer.
29 april 2024

Kramfors får 18 nya språkombud

Det var glada miner på Campus Kramfors då studenterna fick ta emot sina diplom när de hade genomfört språkombudsutbildningen.

Under det senaste året har vårdpersonal från hemtjänst, boenden och funktionsstöd studerat på Vård- och omsorgs College i Kramfors för att bli språkombud. Efter utbildningen kommer de att stötta och hjälpa kollegor med språkutveckling. Tillsammans med sina chefer arbetar de för att förbättra vardaglig språkanvändning på arbetsplatsen. Det gäller bl.a. stöd till personer som har ett annat modersmål än svenska såväl som personer med dyslexi eller liknande läs- och skrivsvårigheter.

Vid ett runt bord står Maria Zetterblad, enhetschef på Kaptenen och Madelen Eriksson, enhetschef på Höga kusten hemtjänst.

Maria Zetterblad, enhetschef på Kaptenen och Madelen Eriksson, enhetschef på Höga kusten hemtjänst.


Enhetschefer inom vård och omsorg var också på plats under den avslutande träffen.

– Det handlar om att arbeta tillsammans och våga prata om språk samt läs- och skrivsvårigheter, säger Madelen Eriksson, enhetschef på Höga kusten hemtjänst.

Båda har valt att utbilda personal från sina enheter under varje intag till språkombudsutbildningen sedan utbildningen startade i Kramfors. De anser att det är viktigt att utbilda så många som möjligt eftersom det är till en stor hjälp på arbetet. Med språkombud på plats blir det en förhöjd förståelse bland de språksvaga och en bättre vård kan ges till vårdtagarna.

– Det skapar ett klimat där man vågar fråga och hjälpa varandra, säger Maria Zetterblad, enhetschef på Kaptenen.

I Sverige finns idag cirka 3000 språkombud och på Campus Kramfors har över 80 personer utbildat sig under de senaste åren.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Carl Sundström

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Annika Sundström
Språkombudsutbildare
Tel: 0612-805 37
annika.sundstrom@kramfors.se