De tre damerna undersöker och provar skor.

Anna Fahlén och Pia Strindlund från Viktoriagården och Carina Nyström, Kvarnbacken, var mycket glada över möjligheten att beställa arbetsskor.

08 april 2024

Medarbetare inom Välfärd gläds åt satsningen på fria arbetsskor

I årets Mål- och resursplan har Kommunfullmäktige fattat beslut om fria arbetsskor för tillsvidareanställd personal inom äldreomsorg, funktionsstöd samt hälso- och sjukvård. Nu är det dags att infria löftet. Idag började medarbetare att prova ut sina skor.

Under hela dagen har det varit en strid ström av medarbetare som tagit sig till mötesrummet på fjärde våningen i Viktoriagården. Där kan de välja mellan olika modeller av sandaler, sneakers och kängor.

Varje medarbetare får ett par skor, vilket Carina Nyström som jobbar på det särskilda boendet Kvarnbacken, är nöjd med.

– Bara det att vi äntligen får arbetsskor är fantastiskt. Jag har jobbat i 35 år och det är roligt när man satsar på oss och vår arbetsmiljö. Det är många skor som jag köpt själv genom åren, säger Carina.

Arbetsmiljö och jämställdhet

Någon som också är nöjd med utfallet är Välfärdsnämndens ordförande Carl-Gunnar Krooks (S). Han lyfte frågan till högsta politiska nivå och fick gehör på så vis att 800 000 kronor öronmärktes till fria arbetsskor under 2024 inom vård och omsorg.

– Förutom att vara en arbetsmiljöfråga handlar det här om jämställdhet. Det är verkligen på tiden att det satsas även på de kvinnodominerade yrkena. Kramfors är en modellkommun för jämställdhet och Välfärdsförvaltningen är utvald som modellnämnd, säger Carl-Gunnar Krooks, som under måndagen passade på att besöka Viktoriagården.

De båda herrarna pratar med varandra vid ett bord med skor. Carl-Gunnar håller i en känga.

Stefan Järnankar, Swedol, och Välfärdsnämndens ordförande Carl-Gunnar Krooks (S).

Där fick han sig ett samtal med Stefan Järnankar från upphandlade företaget Swedol, som tillhandahåller arbetsskorna.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med förvaltningen. Deras arbetsgrupp har skickat förslag på vad de önskar och vi har jobbat för att tillmötesgå det. Tillsammans har vi alltså tagit fram de modeller medarbetarna nu kan välja mellan, berättar Stefan Järnankar.

Utprovningar och beställningar kan göras på Viktoriagården måndag och tisdag. På torsdag finns möjlighet att göra detsamma på Sundbrolund i Ullånger.

Ett långt bord med massor av skor uppradade. På avstånd ser man medarbetare som botaniserar bland skorna.
Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carl-Gunnar Krooks (S)
Ordförande Välfärdsnämnden
0612-802 10
carl-gunnar.krooks@kramfors.se