16 maj 2017

Vredens dagar berättar vår dramatiska historia

Sandökravallerna 1907. Hungermarschen Nyland 1917. Två viktiga händelser som tyvärr försvunnit ur vårt folkminne. För att råda bot på detta sätts nu pjäsen "Vredens dagar" upp.

Det är fullt upp, repetitionerna pågår för fullt. Premiären den 27 juni närmar sig nämligen med stormsteg. När publiken infinner sig på hamnplan i Nyland för att följa huvudpersonen Sixten och hans upplevelser under förra seklets början måste allt sitta. Varje replik ska vara inövad, rekvisita ordnad och alla inblandade veta exakt vad de ska göra när.

Många engagerade
- Ensemblen bildas av cirka 50 amatörskådespelare, statister och musiker från hela Ångermanland, berättar kulturenhetschef Ninni Mellander, som tog initiativ till pjäsen.

- Händelserna har funnits i mitt medvetande länge, liksom insikten att de bleknar bort. Eftersom Kramfors firar 70 år som stad i år kände jag att det passade att återuppväcka de omskakande händelserna.

Nyskrivet manus
Efter att Ninni förankrat idén hos den politiska ledningen i kommunen kontaktade hon Mia Tejle på Amatörteaterns riksförbund och länsregissören Iso Porovic.

- Det fanns ett manus sedan tidigare, men vi ansåg att det inte höll måttet utan lät för fattaren Bo R Holmberg skriva ett nytt, säger Ninni Mellander.

Erik Mårtensson och Lisa Johansson repeterar

Sixten blir berättare
Resultatet blev ”Vredens dagar”, en berättelse om 16-årige Sixten som 1907 tvingas lämna sitt hem för att hitta jobb. Han hamnar på Strömnäs sågverk där han blir knubbpojke. Men Strömnäs ligger inte långt från Sandö där man strejkar och när den legendariske Fritz Ståhl och hans kamrater bestämmer sig för att ta båten ut till Sandö följer Sixten med.

Tio år senare är Sixten tillbaka i Strömnäs, nu som stabbläggare. När arbetarna på sågverk och fabriker lägger ner arbetet den 26 april för att tåga mot Nyland i protest mot matbristen är han också med…

Hungermarschen i Nyland 1917. Bilden hämtat ur boken ”Nyland vid Ångermanälven”.

- Även om det är Sixten som är huvudpersonen nu löper mycket runt Fritz Ståhl, som faktiskt deltog i båda händelserna i verkligheten, säger Ninni Mellander.
- Vredens dagar är en intressant och spännande berättelse, som jag uppmanar alla att titta på.

ATR Västernorrland är huvudarrangör för Vredens dagar i nära samarbete med Kramfors kommun och Teater Västernorrland. Projektet genomförs med stöd av bland annat Länsstyrelsen Västernorrland och Landstinget Västernorrland.

Medverkande teaterföreningar
*
Höga Kusten teaterförening, Kramfors
* Bäverteatern, Härnösand
* Ovanmons samhällsförening
* Sollefteå amatörteater
* Teaterspegeln, Örnsköldsvik
* Enskilda amatörskådespelare

Var och när
Pjäsen spelas på hamnplan i Nyland
27 juni (premiär) kl 19.00
29-30 juni kl 19.00
1-2 juli kl 15.00
4 juli kl 19.00
6-7 juli kl 19.00
8-9 juli kl 15.00

Regi: Iso Porovic
Producenter: Mia Tejle och Sarita Sandström

Teatern är en del av jubileumsfirandet Kramfors 70 år.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander Kulturenhetschef
0612 - 802 52
ninni.mellander@kramfors.se