22 januari 2018

Följ med till 1700-talet

Just nu kan du ta del av en mäktig tidsresa på Kramfors konsthall. Träakademien har tillsammans med Lars Sjöberg återskapat möbler och föremål från 1700-talet. Inspiration kommer från en akvarell föreställande grevinnan Ulla Tessin i sitt kabinett.

Utställningen ”Ett fönster mot historien” invigdes i lördags av landshövding Gunnar Holmgren. Lars Sjöberg, som var med och startade Träakademien har även varit intendent på Nationalmuseum, berättade om arbetet.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Sahlén (S) tog chansen att både lyssna, lära och samtala med de två invigande herrarna.
– Vi pratade bland annat om Träakademiens potential för kommunen, regionen, Mittuniversitetet och näringarna.

Gunnar Holmgren, Lars Sjöberg och Jan Sahlén.

Grevinnan på målningen hette Ulrika Sparre, gift med Carl Gustaf Tessin. Det var hennes lilla arbetsrum på herrgården Åkerö i Södermanland som på 1760-talet porträtterades av gårdens husmålare Olof Fridsberg.

Akvarellen är otroligt detaljrik och därmed en av de mest autentiska skildringar av ett svenskt bostadsrum från denna tid. Just detaljrikedomen har gjort det möjligt för Träakademien att göra ett bra jobb. Miljön i utställningen är verkligen trogen bilden.

Till höger ser du akvarellen. Till vänster Träakademiens återskapande arbete.

– De möbler och inredningar vi gör i utbildningen idag här i Kramfors, enligt samma principer som på 1700-talet, kommer även de att finnas och brukas under lång tid framöver, berättar Marianne Jämtsäter, programansvarig för möbel- och byggnadshantverk.

– Kvalitet möjliggör reparationer, renoveringar och restaureringar. Det är vårt bidrag till en hållbar framtid.

Det är fjärde gången som grevinnans rum visas; efter två utställningar på Nationalmuseum och en i Paris har turen nu kommit till Kramfors. Utställningen pågår till 12 februari. Arrangör: kulturenheten.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612 - 802 52
ninni.mellander@kramfors.se