22 februari 2018

Fem författare skildrar Ådalen i tid och rum

Bo R Holmberg, Therése Söderlind, Grzegorz Flakierski, Maria Hamberg och Mats Jonsson – skriver var sin berättelse om Ådalen som i sin tur lägger grunden för fem rundturer i landskapet vid Ångermanälven.

Berättelserna utspelar sig längs Ångermanälven, från Högakustenbron i söder till Styresholm i norr. Utifrån berättelserna skapas sedan fem geografiska rundturer som ger besökaren möjlighet att leva sig in Ådalen.

En resa i tid och rum

Samtalet med författarna vid dagens pressträff på Lunde Folkets Hus rörde sig kring landskapet, livet och människorna samt inte minst vår dramatiska historia som än idag gör sitt avtryck i samtiden. Författarnas berättelser blir en resa i tid och rum där orterna och seklerna knyts ihop.

– Som turist blir vi överhopade av broschyrer. Idag vill vi nog leva vår egen historia när vi besöker platser, säger Lars Holmberg, projektledare för Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum.

Till hösten kommer antologin med berättelserna om Ådalen.

Häxprocessserna – Therése Söderlind

Therése Söderlind funderar kring hur livet var och kändes i slutet av 1600-talet under häxprocesserna. Ytterlännäs gamla kyrka, med de äldsta delarna av byggnaden från 1200-talet, finns kvar. Platsen för rättegången vet man på ett ungefär var den låg och vandringen till Bålberget, som jag kallar det, finns dokumenterad.

– Det gör ont att berätta om Häxberget men det är en plats som jag vill beröra. Jag vill gärna få människor att leva sig in i den tiden och känna att det handlar om människor som du och jag, säger Therése.

Sorteringsverket på Sandslån – Bo R Holmberg

Bo R Holmberg berättar om sorteringsverket på Sandslån, som under 1800- och 1900-talet var världens största. Där finns barackerna, mässen och minnena kvar.

– Det blev ett naturligt val, säger Bo, som arbetade på sorteringsverket tre somrar under 1960-talet.


Karin Högström, Bo R Holmberg, Therése Söderlind, Gregor Flakierski, Mats Jonsson representerad i bildformat, Maria Hamberg och Lars Holmberg vid Lunde Folkets hus.

Bild: Karin Högström, kulturutvecklare Kramfors kommun med författarna:
Bo R Holmberg, Therése Söderlind, Grzegorz Flakierski med Mats Jonsson i famnen, Maria Hamberg samt Lars Holmberg, projektledare för Besöksnäring i Höga Kusten –  en resa i tid och rum.

Ådalen 1931 – Grzegorz Flakierski

Platsen och händelsen i Grzegorz Flakierskis berättelse är en tidsmarkör i svensk politisk historia. Fem personer sköts ihjäl av svensk militär till följd av en arbetskonflikt där sågverks- och massafabriksarbetare strejkade och demonstrerade för högre löner.

Det finns mycket kvar att berätta och vissa historier har inte skildrats, menar Grzegorz, som med sin berättelse vill knyta ihop 1931 med 2018. På frågan om kampviljan kommer att kännas lämnar Grzegorz ett kort och kärnfullt svar:

– Det är ofrånkomligt med tanke på ämnet.

Många är intresserade av händelserna och platsen berättar Ingalill Nilsson, sekreterare i Lunde Folketshusförening. Lunde Folkets hus tar varje sommar emot runt 700 besökare.

Broar, sågverk och människor – Maria Hamberg

Maria Hambergs tankar kretsar kring Nyadal, broarna, sågverken och människorna och det kollektiva minnet vi har människor emellan.

– Även om vi inte har direkta kunskaper så finns det ett kollektivt minne människor emellan som påverkar oss. Då kan litteraturen lyfta upp, skrapa på ytan och levandegöra, menar Maria.

Bollstabruk och Väja – Mats Jonsson

Mats Jonsson befann sig på annan ort för dagen. Men Mats var med ändå och vandrade mellan författarna under fotosessionen. Mats berättelse kommer i serieform i antologin. Ämnet blir bland annat Bollstabruk och Väja. 

Inspiration till entreprenörer

Redan nu har funderingar kommit från människor att starta ett sommarcafé. Förhoppningen är att projektet ska ge inspiration till entreprenörer som på sikt utvecklar besöksorterna. På så sätt stärks Höga Kustens och Ådalens attraktionskraft som destinationsmål för både nationella och internationella besökare.

Projektet Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum

Projektet fick 6,5 miljoner kronor av EU i juni 2017. Genom projektet har Kramfors kommun fått möjlighet att tillsammans med andra förbättra destinationens infrastruktur och satsa på paketering av fler smultronställen längs älven och kusten. Budgeten för projektet är 13,2 miljoner och det löper fram till 2020.

Läs mer

Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg, projektledare
0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se

Karin Högström, kulturutvecklare
0612-800 81
karin.hogström@kramfors.se