07 maj 2018

Att simma skapar glädje,
vänskap och kraft

För ett halvår sedan var det omöjligt. Då skulle ingen ha trott att tio asylkvinnor boende i Bollstabruk kunde lära sig simma på några månader. Men det gick! Och snart ska de ta simborgarmärket.

Babysim, simskola, grundskolans simundervisning… för oss i Sverige är det självklart att vi lär oss simma. Vi badar tillsammans från småbarnsåldern, duschar ihop efter skolans gympa och träningar. Men så är det inte för alla.

För kvinnorna från Afghanistan, Syrien och Irak är allt med vatten och bad nytt. De har vuxit upp under omständigheter där det är omöjligt att klä av sig inför andra. Simning är ingenting som är prioriterat, speciellt inte för kvinnor.

Öppna asylförskolan förenar
Sakineh Nabzadeh, Samira Sakhizada, Fauzia Nori, Somayeh Barbari, Amina Mahdavi, Alina Bayat, Heba Jogdar och Ragdha Mousaui har alla barn på Öppna asylförskolan i Bollstabruk. De har tät kontakt med Birgitta Nyberg Lockner och Lena Holm som jobbar där.

– Det fanns ett önskemål om att lära sig simma och jag kontaktade Patrik Asplund på fritidsenheten. Tillsammans med honom har vi lyckats hitta tider där vi kan vara ensamma i bassängen, berättar Birgitta Nyberg Lockner.

Osäkerhet har ersatts med glädje
Asylmammorna säger att de inledningsvis kände sig rädda. Både vattnet och det faktum att de skulle klä av sig och duscha tillsammans var ovant. Även om de hade baddräkt på sig kände de sig nakna.

– Men i vattnet blir allt bra. Simningen tar bort problem och vi är glada några timmar, säger Somayeh Barbari.

Allsidig undervisning
I början använde sig kvinnorna av simdynor, men dessa togs snabbt bort. Bröstsim har varit i fokus, men man har också provat på de andra simsätten. Att hoppa från kanten, dyka, spela volleyboll… allt har varit roligt.

– Det enda som är tråkigt nu är att simhallen är stängd under sommaren, säger Somayeh.

Kan nu simma 200 meter
Men hur är det med simborgarmärket då? Alina Bayat kan utan problem simma 200 meter. Vid terminsavslutningen ska hon och andra som kan simma för ett märke.

Fotnot: Maryam Aria och Fatima Husseini ingår i gruppen, men var frånvarande vid fototillfället. Även Maria Bostedt har deltagit i projektet.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se