09 september 2016

Höga betyg för Kramfors gymnasier

Än en gång visar Kramfors gymnasieskolor hög klass. Enligt Sveriges kommuner och landstings rapport ”Öppna Jämförelser” för gymnasiet 2014/15 får vi bra betyg i flera avseenden.

- Mest glädjande är tiondeplatsen när det gäller andelen elever som tar examen inom fyra år. Även det viktiga Introduktionsprogrammet (IM) ingår i de siffrorna, säger Thomas Näsholm (S), ordförande BKU.

Tio-i-topp

Plats tio i riket, det är inte dåligt. I Kramfors kommun är det totalt 82 procent av gymnasieeleverna som fullföljer sin utbildning inom fyra år. Tittar man på andelen kvinnor i samma kategori är det 87 procent som lyckas, vilket ger plats åtta. Tio-i-topp i landet. Bäst i länet vad gäller den aspekten.

- SKL:s rapport är mycket glädjande och ett bevis på att arbetet går åt rätt håll. Det har gjorts många medvetna satsningar inom våra skolor de senaste åren, som börjar ge skörd, säger Thomas Näsholm.

I de sammanvägda resultaten för kommunerna tar SKL i årets Öppna jämförelser hänsyn till socioekonomiska faktorer, utifrån ett så kallat modellberäknat värde. Det bidrar till en mer rättvisande jämförelse mellan kommunerna.

Anledningar till längre studietid

Att fullfölja sin gymnasieutbildning under de tre år som skolgången varar är naturligtvis det bästa. Det finns dock många olika anledningar till att somliga elever behöver lite längre tid för att slutföra sina studier.

Nyanlända elever som går IM finns till viss del med i undersökningsresultatet för Kramfors gymnasieskolor. Siffran på elever som klarar examen inom tre år landar på 70 procent (plats 48 i landet).
- Enligt vår nyligen antagna vision för kommunen ska åtta av tio elever klara sin examen inom tre år 2031. Det strävar vi mot, säger Thomas Näsholm.

Inga röda stoppljus

Ingenstans i statistiken som berör elevernas tid för att ta examen finns några röda varningsljus för Kramfors gymnasieskolor. De flesta cellerna är gröna, det vill säga ett gott betyg.
- Vi ligger bra till i landet som helhet. I länet befinner vi oss i toppen tillsammans med Örnsköldsviks kommun.

Våra elever på annan ort

Öppna Jämförelser granskar även hur elever som väljer att studera på annan ort än hemkommunen klarar sig. Där har Kramfors lägre siffror. Siffror som är svåra för oss att påverka.
- Vi önskar att kommande elever som funderar på andra kommuner i slutändan väljer Kramfors. Vi har en väl fungerande skolform, avslutar Thomas Näsholm.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
ordförande BKU-nämnden
thomas.nasholm@kramfors.se