27 mars 2017

Nya lärlingsutbildningar

Våren är en hektisk tid för våra ungdomar, inte minst inom skolan. De 15-åringar som ska söka till gymnasiet har i år tre nya alternativ att välja bland. Från höstterminen -17 erbjuder vi lärlingsutbildningar inom trädgård, omvårdnad samt handel.

Ådalsskolan har under tre år genomfört gymnasieprogram i lärlingsform. Satsningen är mycket populär både bland de elever som går utbildningen och de företag/arbetsplatser som deltar.

- Man kan säga att alla är vinnare. Eleverna får en högklassig utbildning med teori och praktik serverade på bästa sätt. Och företagen ges en bra chans att möta sitt rekryteringsbehov, säger rektor Peyman Vahedi.

En plats per nytt lärlingsprogram
Idag har Kramfors gymnasieskolor cirka 30 lärlingsutbildningsplatser. Störst är Barn och Fritid, tätt följt av Hantverksprogrammet. De tre nya utbildningarna har en plats vardera att locka med. Platserna inom omvårdnad och handel/administration har sin bas på Ådalsskolan, trädgårdsutbildningen sköts från Nordvik.

Kvalitetssäkring
Halva tiden pluggar eleverna de teoretiska ämnena, till exempel engelska, svenska och matte, i skolan. Den andra halvan befinner de sig ute på den valda arbetsplatsen.
- Vi kvalitetssäkrar allt på så sätt att eleven förutom att träffa sin branschrepresentant på arbetsplatsen har en pedagogisk mentor på skolan.

Ökade möjligheter
Enligt Peyman Vahedi är den stora fördelen med lärlingsutbildningarna att Kramfors kommun har möjlighet att erbjuda utbildningar som annars inte hade kunnat realiseras.
- Nu behöver vi inte vänta på att elevkullarna ska bli så stora att vi kan erbjuda ett program. I samarbete med arbetsplatserna ordnar vi det hela med befintlig personal.

Finns chans att ändra sitt val
Den första delen av ansökningstiden till gymnasiet är avslutad, men i slutet av april öppnas den upp igen ifall någon vill göra ett omval.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor Ådalsskolan
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se