29 september 2017

Idéverkstan bjuder in till utbildning

Entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom skolan, något som Kramfors kommun tagit fasta på. Idéverkstans Maria Melander och Rigmor Strömberg har nu genom Skolverket ordnat en utbildning i entreprenöriellt/värdeskapande lärande.

Salen på Babelsberg är fylld av pedagoger från lågstadiet till gymnasiet som ivrigt pratar med varandra och utbyter idéer. Hur skapar man lust och motivation i klassrummet samtidigt som arbetsro råder? Hur kan vi jobba så att alla känner sig trygga och utvecklas?

- Vi jobbar ofta praktiskt med barnen i skolan, men i vårt uppdrag ingår också att sprida kunskapen vidare till kollegor, säger Rigmor Strömberg.

Samarbete med Umeå universitet
Idéverkstan har tidigare haft ett samarbete med Umeå universitet som handlade om entreprenöriellt/värdeskapande lärande . När idén om att skapa en ny utbildning dök upp var det därför naturligt att ta kontakt med Åsa Falk Lundqvist på pedagogiska institutionen.

Tillsammans har de arbetat fram ett koncept för de 200 000 kronor man fått i utbildningsbidrag av Skolverket.
- Intresset var så stort att vi gjorde två grupper, en på hösten och en på våren. Varje grupp träffas fyra gånger, berättar Maria Melander.

Teori, praktik och utbyte
Utbildningen bygger på att deltagarna delar med sig av egna erfarenheter. Teoripass av Åsa Falk Lundqvist varvas med praktiska moment.

Vid första träffen var temat ledarskap och förhållningssätt. Andra saker som ska tas upp är motivation och kreativitet, samverkan, konflikthantering, bemötande och språk.

- Allt genomsyras av en gemensam nämnare: entreprenöriella/värdeskapande arbetssätt och arbetsformer.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

 

Maria Mellander
Rigmor Strömkvist
Idéverkstan
ideverkstan@kramfors.se