02 oktober 2017

Fyra gymnasister blev lärare för en dag

Att skapa digitalt behöver inte vara svårt. Man kan börja från Scratch! Idag har Nordingråskolans elever haft möjlighet att lära sig grunderna i programmering. Gissa om det var populärt när fyra gymnasister från Elprogrammet agerade lärare!

Animationer, spel, musik, quiz… den digitala världen innehåller många intressanta moment. Extra roligt är det om man själv kan vara med och programmera sina alster. De datorer som gymnasieeleverna tagit med sig till Nordingråskolan räckte inte till utan ett antal extra måste köras igång.

- Det är jätteroligt att så många nappat på erbjudandet att lära sig Scratch. Vi är inte jättevana att undervisa, men det känns kul att få lära andra, säger Erik Olsson och Jesper Borgersen, som själva gått på Nordingråskolan men som nu avancerat till Elprogrammets årskurs 1.

Vad är Scratch?
Scratch är ett visuellt programmeringsspråk, vilket innebär att programmeringskoden visas grafiskt. Man behöver alltså inte kunna skriva kod, utan man väljer bland olika förprogrammerade moduler när man ska bygga sin animation, skapa musik et cetera.

Under rätta förhållanden kan Scratch ge förutsättningar för ett arbetsätt där barn får möjlighet att tänka kreativt, analysera, designa och samarbeta.

Lära ut, sedan testa själv
Erik Olsson, Jesper Borgersen och deras klasskamrater Jacob Lundin och Henrik Backlund hade först en kort gemensam genomgång, sedan släpptes de yngre eleverna loss för att prova själva.

- Scratch är lätt att lära sig, betydligt enklare än att koda, säger killarna.

En del av elevens val
Orsaken till att Erik, Jesper, Jacob och Henrik blev lärare för en dag är att Nordingråskolan bjudit in sina mellanstadieelever till traditionsenlig valvecka. Det vanliga schemat bryts då till förmån för en massa andra inspirerande och lärorika aktiviteter. Idéverkstans Rigmor Strömberg och Maria Mellander, som också finns på plats, de som kopplat in Ådalsskolan på tåget.

Elprogrammets lärare Henry Åsberg berättar:

- Vi har tidigare jobbat med Kramforsskolan och Skarpåkersskolan, därför är det inspirerande att sprida kunskaperna till andra orter än centrala Kramfors. Och fler uppdrag väntar, i mitten av oktober ska gymnasisterna få lära ut grundstenaren i Scratch för Idéverkstan och IKT-pedagogerna.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Henry Åsberg
Yrkeslärare
0612 - 69 21 77
henry.asberg@kramfors.se