16 oktober 2017

Kramforselever kontaktar rymden

Denna vecka kommer fem av Räddningsgymnasiets elever att kontakta astronauter på den internationella rymdstationen ISS via amatörradio. Räddningsgymnasiet är en av åtta skolor i Europa som NASA har valt ut till projektet.

Om allt går enligt plan kommer eleverna att ha kontakt med rymdstationen den 19 oktober, klockan 14.49 när den befinner sig över Irland. Då har eleverna exakt elva minuter på sig att ställa frågor till besättningen ombord.

Skulle något tekniskt problem uppstå, får eleverna en chans till – 96 minuter senare, när rymdstationen färdats ett varv till i sin omloppsbana och är åter i position över Irland.

Amatörradio i skolan
Jörgen Norrmén leder projektet Amatörradio i skolan som drivs av Föreningen Sveriges Sändareamatörer, SSA. Jörgen är den som samordnar projektet för organisationen Amateur Radio on the International Space Station, ARISS.

– Vi vill öka intresset för teknologin och för rymdvetenskap i stort. Det är ett klockrent skolprojekt och en unik möjlighet. Vi hoppas naturligtvis att eleverna ska bli nyfikna på amatörradio och dess funktion i samhället, säger Jörgen Norrmén.

Jörgen berättar om amatörradions betydelse för samhällsnyttan när ordinarie kommunikationssystem sätts ur spel.

– I samband med orkanen Irma, som bland annat ledde till att 13 miljoner invånare blev utan ström i Florida, blev amatörradion ett värdefullt verktyg, fortsätter Jörgen Norrmén.

Kramfors ambassadörer i rymden
Eleverna från Räddningsgymnasiet har under en längre tid utbildat sig i amatörradiotekniken och förberett frågor till besättningen. 

Sanna Vedin, Sofia Phalin, Valentina Borislavo Toniska, Anton Åhlander och Erik Hedlund heter eleverna som nu blir Kramfors ambassadörer i rymden. När teamet anropar rymdstationen måste både teknik och tajming fungera perfekt.

Följ sändningen via:
LIVE-streaming 19 oktober, klockan 14.49, Länk till annan webbplats. 
NTI-gymnasiet, Sundsvall, streamar via YouTube.

Projektet sker i samarbete med NTI-gymnasiet i Sundsvall, Minervaskolan i Ånge och den irländska skolan Tallaght Community School.

Valentina Borislavo Toninska kör amatörradio med Björn Ohlsson.

Valentina Borislavo Toninska kör amatörradio med Björn Ohlsson.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Herman Norberg, rektor
Räddningsgymnasiet
0612-69 20 84
herman.norberg@kramfors.se