21 december 2018

Räddningsgymnasiet – skolan med världen som arbetsfält

I år fyller Räddningsgymnasiet på Sandö 20 år. Under den tid som gått har skolan blivit certifierad FN-skola och är värdefull samverkanspartner till bland annat MSB och Folke Bernadotteakademin. Therese Lindström som går tredje året stortrivs.

– Det är en fantastisk utbildning. Jag har förmånen att plugga på ett naturvetenskapligt program och samtidigt lära mig saker som omvärldsanalys, demokratiska arbetssätt och krishantering, berättar Therese.

– Jag gillar att undervisningen bygger på samverkan mellan ämnena och tar avstamp i aktuella händelser.

Teori och praktik mixas på ett unikt sätt

Det undervisningssätt som Therese Lindström beskriver kallas problembaserat lärande (PBL) och är en av Räddningsgymnasiets spjutspetsar. I stället för att undervisa i separata ämnen jobbar man ämnesintegrerat i två-tre veckors block. Arbetsområdena belyser ofta aktuella frågor och utmanar eleverna att samarbeta. Kunskap går alltså hand i hand med kritisk granskning, analys och åtgärd.

– Arbetssättet kräver mycket eget ansvar av mig, men det är samtidigt så mycket mer intressant än att läsa varje ämne för sig. Nu fattar man att allt hör ihop.

Eleverna på Sandö deltar regelbundet i olika övningar, som utförs av exempelvis Folke Bernadotteakademien och polisutbildningen vid Umeå universitet.

Eget boende med nära till allt

När Therese, som kommer från Örnsköldsvik, gick i 9:an och skulle välja till gymnasiet lockades hon att åka till Sandö på öppet hus. Hon föll direkt för den trevliga och välkomnande stämningen. Att flytta hemifrån vid så unga år var inte heller något problem.

– Det finns en busshållplats alldeles här utanför, så vill jag åka hem en kväll kan jag göra det och vara tillbaka morgonen därpå.

Första året delade hon lägenhet på området med andra elever, nu bor hon i en studentkorridor med eget rum och delat kök. Hon äter lunch på skolan, men lagar de flesta andra måltider själv.

Therese erkänner att det ibland kan kännas tufft att vara borta från föräldrarna.

– Som tur är kommer en boendevärd hit två kvällar i veckan. Sedan kommer man extremt nära sin vänner i och med att vi bor och pluggar dygnet runt med varandra.

Therese umgås och pluggar med Fredrik Hellström och Vendela Nilsson

Skriver en ansökan om riksintag

Räddningsgymnasiet på Sandö erbjuder det naturvetenskapliga programmet. Idag finns det två inriktningar att välja mellan: natur och samhälle. Skolan har samverkansavtal med alla kommuner i Västernorrland, vilket innebär att man kan välkomna elever från dessa. Från och med i höst har man också ett liknande avtal med Jämtland.

För att bredda sig ytterligare och kunna erbjuda sin utbildning till ännu fler elever arbetar man nu på en ansökan om en programtyp som kallas särskilt variant.

Blir ansökan beviljad utökas naturprogrammet med inriktningen mot civil krishantering och skolan får riksintag.

– Vi får svar i september och vet då om vi kan rikta inbjudningar till elever i hela Sverige inför hösten 2020, berättar tillförordnad rektor Kristofer Lauka.

Det finns andra räddningsgymnasier, men ingen som jobbar på det sätt som skolan på Sandö gör med civil krishantering och problembaserat lärande. Lärarna Elin Gradin och Heike Hands menar att skolans utbildning är både aktuell och viktig ur en nationell synvinkel.

– Titta bara på vädersituationen med extrem värme och snökaos den sista tiden. Vi har haft många tillfällen att studera kriser på nära håll.

Perfekt placering med närhet till myndigheter

Både Elin och Heike har mångårig vana av att jobba på Räddningsgymnasiet. För dem är kontakten med elever och kollegor viktigt samt det engagerande undervisningssättet. Det centrala läget på Sandö och närheten till MSB och Folke Bernadotteakademien är också viktiga aspekter.

– Hos oss får eleverna verktyg för att i framtiden jobba med världen som utmaning. Utbildningen sträcker sig över hela det internationella spektret.

Efter studenten tar Therese steget ut i världen

För Therese Lindström ser framtiden ljus ut. Hon har mönstrat, så efter studenten i juni väntar en tid på regementet i Umeå. Fast först har hon en rolig vårtermin att se fram emot.

– I februari åker klassen iväg på studieresa till Kambodja. Det ska bli både kul och intressant.

Mer information:

Räddningsgymnasiets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Fotnot: MSB betyder Myndigheten för skydd och beredskap

 

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulrika Hurdén
Förvaltningschef BKU
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se

Kristofer Laukka
Tf rektor Räddningsgymnasiet
0612-69 20 81
kristofer.lauka@kramfors.se