01 april 2019

Rekrytering av lärare i Vasa

Vi vidgar vår sökning efter lärare även till den svensktalande delen av Finland. Ett antal representanter från skolorna i Kramfors besöker Vasa och den svenskspråkiga lärarutbildningen Åbo Akademi den 4 april.

Kramfors kommun står, liksom andra kommuner i regionen, inför utmaningen att hitta kompetent arbetskraft till skolan.

– Kravet på att skolan ska anställa legitimerade lärare i kombination med bristen gör att vi måste hitta fler alternativ. De kontakter vi haft med Åbo Akademi har varit mycket goda och vi känner oss välkomna att åka dit på torsdag, säger Anders Digné, rektor vid Kramforsskolan.

Flera kommuner rekryterar redan från Finland och resa till Vasa kommer precis under samma tid som kommunen har många jobbannonser ute för nästa läsår. En strategisk tajming alltså.

Den finska skolan placerar sig bra i jämförelser mellan nationer i världen och den finska lärarutbildningen kan fort valideras och ge läraren en svensk lärarlegitimation.

– Vi ska träffa studenter vid universitetet. Många av dem har ju inte format sina liv med hus och barn ännu, så förhoppningsvis kan vi locka några till oss, säger Anders Digné.

– Vi bor ju tvärsöver Bottenviken och ingår dessutom i samma världsarv, så det finns många beröringspunkter.

Läs mer:

Informationsfolder Pdf, 2.9 MB.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anders Digné
Rektor Kramforsskolan
0612-804 32
anders.digne@kramfors.se

Stefan Karlstedt
Verksamhetschef
Grundskola, fritidshem och grundsärskola
0612-804 91
stefan.karlstedt@kramfors.se