Carola tillsammans med två kurskamrater.

05 april 2019

Carola Viksten är skolambassadör för EU

Ett riktigt hedersamt uppdrag, det har matte- och NO-läraren Carola Viksten fått. Som representant för Gudmundråskolan och Kramfors kommun är hon numera skolambassadör för EU. Utbildningen i Bryssel för någon vecka sedan gav mersmak.

– Det var otroligt intressant. Vi är 25 utvalda skolambassadörer som fick möjlighet att djupdyka in i EU:s organisation, berättar Carola.

– Extra spännande blev när Theresa May, Angela Merkel, Stefan Löfven och 25 andra stats- och regeringschefer gled in i stor kortege till sitt toppmöte om bland annat brexit.

Mångårigt intresse för internationalisering
Carola Viksten har länge intresserat sig för internationella frågor och erfarenhetsutbyten mellan länder. För tillfället driver Gudmundråskolan ett Erasmusprojekt tillsammans med Kroatien, Spanien, Portugal och Grekland. Kina, England och Italien är andra länder som Carola haft kontakt med genom sitt arbete.

– Rektorerna Anders Digné och Niklas Börjesson uppmuntrade mig att ansöka till skolambassadörsutbildningen. Jag trodde aldrig jag skulle ha en chans, men blev glatt överraskad när det positiva beskedet kom.

Målet är att inspirera och sprida information
Utbildningen, som arrangeras via Universitets- och högskolerådet (UHR) och bekostas av EU-medel, riktar sig till lärare och journalister. Målet är att ambassadörerna ska sprida information och på så vis öka intresset för EU. Ryktet om att vara byråkratiskt och ”långt borta” ska alltså suddas ut.

– 60 procent av de lagar vi har i Sverige har beröring med EU. De flesta frågor, till exempel klimatet, migrationen och handeln, är universella och gäller oss alla.

Fortsätter arbetet hemma
Under den veckolånga utbildningen besökte kursdeltagarna bland annat EU-kommissionen och EU-parlamentet. De träffade svenska tjänstepersoner som berättade om hur det internationella arbetet går till. Sakfrågorna är alltid i fokus; det är alltså inte lika viktigt vilket land man kommer ifrån eller att betona sin partitillhörighet.

– Jag kom hem med många nya kunskaper och insikter, som jag nu vill föra över till både kollegor och elever. Min tanke är att arrangera en workshop i augusti för kommunens högstadielärare.

Just nu ligger inriktningen på den tredje resan som Erasmusprojektet ska göra vecka 19. När Europadagen infaller den 9 maj planerar Gudmundråskolan i samarbete med kostenheten dessutom en aktivitet med Europatema.

– Våra elever har fått rösta på maträtter från olika länder. Vår eminenta matpersonal lagar till och serverar dessa under dagen.

Framför Europaparlamentet.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Niklas Börjesson
Rektor Gudmundråskolan
0612-804 16
niklas.borjesson@kramfors.se

Carola Viksten
Lärare Gudmundråskolan
0612-804 33
carola.viksten@kramfors.se