12 april 2019

Klass 3a är matinspiratörer
för kommunens äldre

När man blir äldre är det lätt att aptiten minskar. Följden blir att orken tryter och ingenting blir roligt. Klass 3a på Skarpåkersskolan fick därför i uppdrag att vara matinspiratörer. Under två veckor har deras glada hälsning prytt våra matlådor.

Uppdraget kommer från kostenheten som sökte hjälp med att sätta guldkant på äldre människors mat och matsituation. Det rörde både gamla som bor på ett äldreboende och de som får sin mat via hemtjänsten. Studie- och yrkesvägledaren Eliin Nordlander har också varit delaktig i genomförandet av projektet.

Studiebesök i verkligheten

De 24 eleverna började med att göra studiebesök. Halva klassen (röda gruppen) åkte till centralköket på Kvarnbacken och fick där se hur maten tillagades. De imponerades av de jättestora grytorna med spagetti, men fick också ta del av hur kosten anpassas för de som har någon form av allergi.

Intressant var också att se hur lådorna med mat plastas in.

Den andra halvan av klassen (blå gruppen) besökte PRO:s matlagningskurs på Viktoriagatan. I samtal med den äldre genrerationen fick barnen tips på några favoriträtter. Potatis, ägg, blodbröd samt bruna bönor med fläsk är några exempel.

Förslag för att skapa trivsel och mindre ensamhet

Väl hemma på skolan igen delades klassen in i mindre grupper och redovisade för varandra.

– I det skedet gick uppdraget över i nästa fas. Nu fick eleverna i uppgift att tänka ut förslag på hur man kan förbättra äldres matsituation, berättar läraren Anette Södergren.

Här är några av de förslag klassen tog fram:

  • Sätta en liten gubbe på matlådan, då känner man sig inte så ensam.
  • En meny med flera rätter som man kan välja mellan.
  • Anpassa dukningen så att även de som inte ser så bra hittar. Använd annat än vit duk, vita tallrikar, vita servetter och genomskinliga glas.
  • De som jobbar på äldreboende ska se till att ingen behöver sitta ensam.

Eleverna lade fram sina förslag för en jury och till sist beslutades hur klass 3a:s matinspiration skulle utformas. Resultatet blev hälsningen på matlådan.

– Det har varit jätteroligt att vara jobba med matinspiratörsuppdraget och vi hoppas att de som fått hälsningen har blivit glada, säger klassen.

Fotnot: Redan nu finns möjligheten för våra äldre att välja mellan flera rätter med undantag på söndagar och måndagar.

Klassens hälsning pryder matlådan.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Eliin Nordlander
Studie- och yrkesvägledare
0612-81 06 04
eliin.nordlander@kramfors.se