17 januari 2020

Nattis – en trygghet för både barn och föräldrar

I vår kommun går det bra att kombinera föräldraskap med att jobba på andra tider än dagtid. Sedanen tid erbjuder vi nämligen barnomsorg på det som kallas obekväm arbetstid på Barnbackens familjecentral i Kramfors.

– Vi har nyligen utökat arbetsstyrkan på nattis, vilket gör det möjligt för oss att välkomna ännu fler barn, berättar enhetschef Fredrik Östlund.

För barn upp till 13 år

Nattis är en möjlighet för barn för barn upp till 13 år att få tillsyn när ordinarie förskole- och fritidshemsverksamhet är stängd. Som namnet antyder kan man få omsorg nattetid, men även tidiga morgnar, kvällar och helger kan schemaläggas.

– Verksamheten är öppen mellan klockan 17.00 och 07.30 på vardagarna. Under helgerna får barnen vara hos oss även dagtid, säger Fredrik Östlund.

Barnet måste vara folkbokfört i Kramfors kommun och man kan tyvärr inte få skolskjuts beviljad till och från nattis utan det får man som vårdnadshavare ordna själv. Annars fungerar nattis precis som vilken barnomsorg som helst. Bara på andra tider än de ”vanliga”.

Hemtrevlig atmosfär

Stämningen och atmosfären på nattis är avslappnad; tanken är att miljön ska vara så hemlik som möjligt. Läxläsning, mat, TV, dator, pyssel, bokläsning, snack med kompisar, ingenting är omöjligt. På helgen myser personalen ofta till det lite extra med gott fika eller hittar på något utomhus.

– Vi försöker vara så flexibla som möjligt och utgår från varje enskilt barn behov. Även om barnen kan variera i åldrar är det roligt att se hur de faktiskt hittar varandra och har kul ihop.

Vill du veta mer om nattis och hur man ansöker?

Läs på www.kramfors.se/nattis Länk till annan webbplats.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Fredrik Östlund
Elevhälsochef samt enhetschef inom öppna förskolan och Nattis
0612-803 19
fredrik.ostlund@kramfors.se