Att sy ingår i möbeltapetserarens vardag.

14 februari 2020

Utbildningen till möbel-
tapetserare åter sökbar

I januari godkändes den ansökan om möbeltapetserarutbildning som Yrkeshögskolan Höga Kusten (YHK) gjort och i onsdags gav bildningsnämnden skolan uppdraget att börja rekrytera elever. Paletten av utbildningar inom hantverk är därmed åter fylld.

Möbeltapetserarutbildningen på Campus Kramfors arbetade under den tid den anordnades på Träakademien via Mitthögskolan upp ett gott renommé. Elever från hela Sverige har fått en högklassig utbildning och gjort stora framsteg i sitt yrkeskunnande. Något som bland visat sig i att skolan blivit inbjuden att visa upp sina arbeten på prestigefyllda branschmässor som Stockholm Furniture Fair och Antikmässan.

Att den tvååriga yrkeshögskolekursen nu kompletterar befintliga utbildningar i möbelsnickeri och byggnadsvård är glädjande. Det tycker inte minst YHK:s rektor Agnetha Fredriksson:

– Myndigheten för Yrkeshögskolan gav oss även tillstånd att anordna utbildningen psykiatrispecialiserad undersköterska/vårdare. Vi ansökte om två utbildningar och fick ja på båda – det känns bra!

Arbeten från tidigare elever.

Historiskt hantverksyrke med riktning mot framtiden

En möbeltapetserares vardag är varierad och kreativ. Tekniskt kunnande kombineras med öga för färg och form. Under de två år som utbildningen varar lär man sig hantverket från grunden; allt från historiska möbler till moderna designklassiker finns på schemat. Eget företagande och entreprenörskap är också självklara inslag i kursplanen.

Enligt utbildningsledare Linnea Kempe är möbeltapetsering ett yrke för framtiden. Allt fler konsumenter ställer krav på hållbarhet och kvalitet, även återbruk ökar vilket gör att branschen efterfrågar skickliga hantverkare.

– Våra utbildningar bidrar till att höja utbildningsnivån i kommunen. Sedan tidigare vet vi också att en del av de som flyttat hit för sin skolgång stannar kvar efter examen, många av dem startar egna företag, berättar Linnea Kempe.

Linnea Kempe och Fredrik Hällström

Läraren Fredrik Hällström ser fram emot att tapetserarverkstaden åter ska fyllas av kunskapstörstande och idérika studenter. Stoppningsarbete, beklädnadstekniker, båtkapell, läderarbeten, rottingflätning är bara något av det han undervisar i.

– Utbildningen på en yrkeshögskola är studiemedelsberättigad och man går härifrån med en examen som kan föra en vidare ut i livet.

Ansök nu!

Ansökningstiden öppnar den 15 februari och pågår till 15 maj. För att utbildningen ska start krävs full studiegrupp. Bildningsnämnden tar slutgiltigt beslut om det efter ansökningsperiodens slut.

Vill du veta mer om utbildningen, besök www.yhk.se Länk till annan webbplats.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se

Agnetha Fredriksson
Enhetschef
Yrkeshögskolan Höga Kusten
0612-801 17
agnetha.fredriksson@
kramfors.se