25 mars 2020

Utbildningsministern på digitalt studiebesök i Kramfors

Efter en veckas undervisning på distans fick Kramfors kommun fint besök idag. Utbildningsminister Anna Ekström (S) hade valt ut Ådalsskolan som lämpligt objekt att göra ett digitalt studiebesök på.

Kramfors kommun i allmänhet och Ådalsskolan i synnerhet går sedan flera år i bräschen för den digitala utvecklingen i svensk skolvärld. Plattformen Concure! är ett faktum som intresserar många andra kommuner och vi blev också riksbekanta genom att erbjuda fjärrundervisning till elever med andra modersmål än svenska, trots att det på den tiden inte var tillåtet.

Allt går enligt förväntan

Peyman Vahedi och Ådalsskolan var därför intressant för Anna Ekström dessa kritiska dagar. Dagar då hela Sverige i ett huj gjort ett pedagogiskt lappkast och gått från personlig kontakt öga mot öga till fjärrundervisning.

– För oss har allt gått enligt förväntan. Naturligtvis finns det saker som internetkapacitet och teknik som stökar, men den stora utmaningen är nog att få med sig alla elever på tåget. De allra flesta klarar av ansvaret, men vi vill inte tappa bort någon så vi arbetar mycket med uppsökande verksamhet, berättar Peyman Vahedi.

Funkar bra men orolig för studenten

Att det mestadels funkar bra kunde eleverna bekräfta. Samhällsprogrammet årskurs 3, som hade en lektion med Jan Larsson och Katarina Östlund i historia och samhällskunskap, berättade för Anna Ekström att de så klart hellre har vanlig undervisning, men att den digitala varianten är helt okej. Mest tråkigt är det att missa alla roliga tillställningar inför studenten och om själva examensdagen skulle skjutas på vore riktigt trist.

Eleverna menade dock att det faktiskt finns positiva saker med den nuvarande situationen. De lär sig ta ansvar och får en inblick in hur det är att studera på högskolenivå med hemtentor och annat.

Praktiska moment kan visas digitalt

Den andra klassen som Anna Ekström fick träffa var fordonsprogrammet årskurs 1. De eleverna har turligt nog gjort bort mycket av de praktiska momenten innan coronautbrottet. Läraren Lars Hellström kan dock ha en del genomgångar och labbar via konferensverktyget Zoom.

Stolt verksamhetschef tror på elever och personal

Christer Joald är verksamhetschef för gymnasiet och vuxenutbildningen i Kramfors kommun. Även om han säger att kommunen utsätts för stora utmaningar skiner ändå stoltheten igenom över vad hans personal åstadkommer.

– Det finns en stor fingertoppskänsla hos oss. Vi har jobbat med digitalisering länge och nu börjar det ge frukt. Jag tror vi orkar hålla i och komma igenom detta.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi, rektor
Ådalsskolan
peyman.vahedi@kramfors.se