29 april 2020

Annorlunda studentexamen ska göras minnesvärd

Studentfirandet blir på grund av situationen med covid-19 annorlunda i år. De kommunala gymnasieskolorna i Västernorrland är tillsammans med de fristående gymnasierna är överens om ramarna kring hur firandet kan gå till.

Skolchefer och lokala skolledningar i Västernorrland förstår att det kan väcka upprörda känslor att studenten inte blir som den brukar, men säkerheten är viktigast och att minska smittspridningen är avgörande. Ingen vill medverka till ökad smittspridning som kan drabba våra medmänniskor och vi måste hjälpas åt att ta det ansvaret.

Alla är överens om att göra studenten till något fint och minnesvärt även i år, även om det inte kan bli som det brukar med mösspåtagning, studentluncher och utspring på traditionellt sätt.

Samtliga kommuner i länet arbetar för att försöka få till någon form av klassamling för de som tar studenten i år. Hur dessa samlingar blir avgör varje skola, men de måste utgå från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varje skola arbetar också för att hitta lösningar där anhöriga till studenterna kan delta på distans.

Skolklasser på lastbilsflak eller liknande bör inte förekomma. Större gemensamma ceremonier, samlingar eller parader för samtliga avgångselever eller hela skolan får inte anordnas.

Beslutet att inte fira studenterna på vanligt sätt tar skolorna med stöd i Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt ett uttalande som Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson gjort:

”Om vi ska följa FHM:s rekommendationer, och det ska vi, blir det omöjligt att ha ett traditionellt studentfirande. Läget kan förstås drastiskt förändras. Men utifrån det nuvarande läget - distansundervisning, krav på social distans, nej till folksamlingar över 50 personer - är det svårt att se gammelfarmor trängas bland tusentals andra på skolgården och 50 tonåringar tillsammans på ett lastbilsflak.

Tråkigt, men bröllop ställs in, begravningar kan man inte närvara på, OS är inställt, EM i fotboll är inställt, Almedalen är inställt. Beslutet ligger ju hos huvudmannen och rektorerna. Men att planera för ett traditionellt studentfirande förefaller direkt olämpligt utifrån ett smittskyddsperspektiv, vilket är det perspektiv vi i det här läget måste förhålla oss till”.

Ladda hem pressmeddelandet som pdf

Student i länet 2020 Pdf, 332 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontaktpersoner:

Kramfors kommun
Ulrika Hurdén
Förvaltningschef/skolchef
0612-804 00

Härnösands kommun
Andreas Krasser
Verksamhetschef gymnasieskolan
070-286 49 66

Sollefteå kommun
Anders Åkerman
Verksamhetschef
0620-68 20 00

Sundsvalls kommun
Urban Åström
Skoldirektör
073-270 15 24

Timrå kommun
Roger Åström
Biträdande skolchef
073-270 54 79

Ånge kommun
Kent Ylvesson
Skolchef
073-275 14 44

Örnsköldsviks kommun
Andreas K Johansson
Verksamhetschef
073-067 97 41

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulrika Hurdén, chef
Bildningsförvaltningen
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se