11 maj 2020

Angelina saknar klassen och speglarna i danssalen

Sedan den 18 mars bedrivs all vuxenundervisning på distans. Men hur är det att plugga hemma? Vi har pratat med några gymnasieungdomar som berättar. Här berättar Nylandstjejen Angelina Strindin hur hon upplever situationen.

Namn: Angelina Strindin
Ålder: 16
Bostadsort: Nyland
Utbildning/klass: ES19 (Estetiska programmet)

Hur går det att plugga på distans?

Tanken på att jobba hemma föreställde jag mig först lite mysig, men så här i längden, över en månad senare med distansundervisning är det ganska segt. Det krävs mycket disciplin och eget ansvar för att faktiskt få saker gjorda och jobba på lektionerna. När man är hemma är det lätt att hitta på något annat..

Vilka är de största skillnaderna förutom att du får din undervisning i hemmet?

Båda mina föräldrar jobbar på som vanligt, så det måste nog vara att deras vardag är densamma medan jag är ”fast hemma” och har ändrat min vardag helt och hållet.

Vad är det bästa?

Jag skulle nog säga att det är att jag slipper åka buss två timmar varje dag och att jag får en mycket längre sovmorgon!

Vad saknar du mest?

Det sociala, att träffa mer än tre personer om dagen, och speglarna i danssalen!

Har dina vardagsvanor förändrats, till exempel mat, sömn och träning?

Ibland kan det kännas som att varje dag är densamma och en grå klump eftersom jag rör mig hemma hela tiden och gör i princip samma saker. Samtidigt märker jag att min vardagsmotion har minskat när jag bara rör mig här hemma, till exempel att gå genom skolan, mellan lektioner eller till och från bussen.

Hur får du det hela att funka? Har du tips till andra?

För mig fungerar det bättre när jag försöker behålla mina rutiner och till exepel inte ha pyjamas och plugga i soffan hela dagarna. Att hålla mig fräsch och gå ut på promenad för att ta luft.


Läs fler intervjuer med gymnasieungdomar om distansundervisning:

kramfors.se/digital

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ann-Cathrin Granbäck
Kommunikatör
0612-801 07
ann-cathrin.granback@
kramfors.se