14 maj 2020

Nytt elevboende på Nordvik
för gymnasiesärskolan

Från och med hösten 2020 kan våra elever som går gymnasiesärskolan på Nordvik komma att erbjudas plats på ett nytt elevboende.

Kramfors kommun ansvarar för programmen Skog, mark och djur samt Fordonsvård och godshantering inom gymnasiesärskolan på Nordvik. Under lång tid har vi samarbetat med en annan kommun för att kunna erbjuda ett internatboende som uppfyller kraven enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta har nu förändrats och vi står i behov av en annan lösning.

– Vi är måna om ett allsidigt utbud för gymnasiesärskolans elever och Nordvik är en viktig utbildningsplats. Ett LSS-boende är nödvändigt och något vi prioriterar, säger ordförande Thomas Näsholm (S).

Vill starta själv i väntan på annat besked

Nordviks huvudman Hushållningssällskapet har ansökt om att starta ett LSS-boende hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Eftersom det inte är säkert att ansökan hinner behandlas innan höstterminens start eller att ansökan bejakas säkrar vi dock genom ta ett eget beslut om att öppna ett elevboende.

– Ärendet var uppe igår i bildningsnämndens arbetsutskott. Stafettpinnen går vidare till bildningsnämnden för att landa hos kommunfullmäktige för ett slutligt beslut i juni, säger Thomas Näsholm.

Två framtida lösningar

Om Kramfors kommun startar ett elevboende och Hushållningssällskapets ansökan till IVO beviljas, överlåts verksamheten till dem.

Om Hushållningssällskapets ansökan inte beviljas, behöver huvudmannen ta ett nytt beslut om att dagens internatboende ska vidareutvecklas till ett långsiktigt LSS-boende för gymnasiesärskolans elevgrupp.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se