FN-elevföreningens ordförande Samira Bagheri Afousi, Räddningsgymnasiet Sandö

FN-elevföreningens ordförande Samira Bagheri Afousi

23 oktober 2020

Räddningsgymnasiet Sandö
firade FN 75 år

I år fyller Förenta Nationerna 75 år, vilket uppmärksammades idag på olika sätt av FN-certifierade Räddningsgymnasiet på Sandö.

Själva FN-dagen är imorgon, men eftersom gymnasiet inte är igång på lördagar tog man tillfället i akt att fira en dag tidigare. Räddningsgymnasiets evenemang var fyllt av aktiviteter som på olika sätt lyfte FN:s framgångsrika arbete under de 75 år som gått sedan bildandet 1945.

Kreativ workshop
I en kreativ workshop vid namn ”This is FN” fick eleverna skapa tavlor och affischer av vad de tycker är viktiga framsteg och händelser. Tavlorna kommer att smycka väggarna på Räddningsgymnasiet. Eleverna fick även möjlighet att delta enkäten: "Gör din röst hörd -var med och forma din framtid" med syfte att ge input på FN:s arbete inför framtiden.

World Food Programme
Vi uppmärksammande givetvis FN:s livsmedelsprogram World Food Programme, WFP, som nyligen fick Nobels fredspris. Valet av fredspristagare sätter ljuset på hunger som konfliktorsak.

Priset understryker också det stora arbete som WFP har gjort i decennier för att leverera mat i både konflikt och fred. Rägy:s elever deltog i samband med detta i en workshop som gestaltade vilka effekter gratis skolmat kan få för familjer runt om i världen.

Projekt Skolmat

Tal av FN-elevföreningens ordförande
Dagen avslutades utomhus med att skolans FN-elevföreningens ordförande Samira Bagheri Afousi höll ett engagerande tal där hon poängterade att...

"...alla människor på jorden lever med olika förutsättningar, alla har det inte lika bra som vi i Sverige med gratis skolmat. Ju fler som vet om situationen i världen desto mer engagemang kan skapas. Det kostar bara två kronor för att låta ett barn någonstans i världen att få en mätt mage och ett leende på läpparna”.

En vandring runt världen
Efter talet promenerade eller joggade elever och lärare i väg på ”En vandring runt världen på Svanö” där eleverna i skolans FN-elevförening gjort en tipspromenad på temat Skolmat och utveckling där det även fanns möjlighet att stödja just FN-projektet Skolmat.

Dagen arrangerades genom ett samarbete mellan Räddningsgymnasiets FN-elevförening och lärarteamet.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elin Gradin
Lärare
Räddningsgymnasiet
0612-69 20 86
elin.gradin@kramfors.se