Fr v Jenny Klingberg, skolkurator, Peyman Vahedi, rektor, Linda Ekebjörk och Titti Norberg, stödassistenter på internatboendet på Nordviks gymnasiesärskola.

29 oktober 2020

Internatboende på Nordvik för gymnasiesärskolans elever

Sedan början av läsåret har gymnasiesärskolan på Nordvik erbjudit ett internatboende för målgruppen. Ett internatboende som kan komma att utökas med fler platser framöver.

- Intresset är stort och Kramfors kommun erbjuder det som många andra kommuner efterfrågar, säger Peyman Vahedi, rektor för gymnasiesärskolan i Kramfors.

Hushållningssällskapet är huvudman för Nordvik och har ansökt om att driva boendet hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Men tills vidare är det Kramfors kommun som driver verksamheten, som en särskilt prioriterad utbildningsplats.

- Just kombinationen av utbildning och boende har stor efterfrågan hos den här målgruppen, säger Peyman Vahedi.
- I stället för att skjutsa eleverna fram och tillbaka mellan hemmet och skolan, vilket både är tids– och resurskrävande, får de nu vara på samma ställe under hela gymnasieperioden, säger skolkuratorn Jenny Klingberg.

Ökad delaktighet och självständighet
Hon och stödassistenterna Linda Ekebjörk och Titti Norberg förklarar att ett internatboende också främjar elevernas självständighet.
- Det är ett viktigt mål för dem att i högre utsträckning kunna klara sig själva. Här på Nordvik ökar deras chans till det, samtidigt som det finns stora fördelar med att de integreras med andra elever på skolan och ingår i en större gemenskap, säger Linda Ekebjörk.

Eleverna har goda möjligheter till aktiviteter och fritidsliv. De kan använda skolans gym, baka, få hjälp att handla, spela spel, gå promenader i en fantastisk miljö och steg för steg ta större ansvar över sin egen vardag.

- Allt bygger på ökad delaktighet och ökat inflytande, säger Titti Norberg. Eleverna ska inte bara få en bra utbildning utan även vara bättre rustade för att klara sig väl i samhället när studierna är avslutade.

Verksamheten kan växa
De sex elever som bor på internatboendet kommer ifrån grannkommunerna. Totalt har Nordviks gymnasiesärskola 23 elever detta läsår. Det är sju fler än föregående läsår.

- Vi ser en stor potential i att utöka boendet i framtiden. Behovet är stort och våra program ”Skog, mark och djur” samt ”Fordonsvård och godshantering” är attraktiva.
- Våra erfarenheter, vår kompetens och de möjligheter som finns på Nordvik gör att verksamheten kan växa och ge fler med funktionsvariation chansen till bra utbildning och ett boende som är utvecklande för dem som individer, avslutar Peyman Vahedi.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor för yrkes- och introduktionsprogrammen samt gymnasiesärskolan
peyman.vahedi@kramfors.se