19 november 2020

Gemensamma insatser
för ökad trygghet

Kramfors kommun har sedan en tid uppmärksammat en ökad otrygghet i Kramfors stadskärna. Vi ser allvarligt på situationen och nu tas gemensamma krafttag med bland annat polis och räddningstjänst för att råda bot på situationen.

Det mest oroande är den handel och missbruk av alkohol och droger som vi ser i främst Kramfors stadskärna.

– Vi måste tillsammans ta ansvar för att ändra attityden till droger. För att lyckas behöver vi föräldrar och vuxna som tydligt markerar att det inte är ett naturligt inslag vare sig till vardags eller i festsammanhang, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Gemensam vilja
Ökad trygghet för alla kommuninvånare är en uttalad och prioriterad fråga för Kramfors kommun. Därför tar nu vi tillsammans med polis, räddningstjänst, Securitas och Kramfors handel ett samlat grepp i frågan kring droger, men även skadegörelse, nedskräpning, buskörning och hög musikvolym upplevs störande i olika sammanhang.

– Syftet med det utökade samarbetet är att få en gemensam nulägesbild och samordna ett antal nya insatser för att främja tryggheten, säger Malin Svanholm.

Rikard Ödmark, kommunpolis i lokalpolisområde södra Ångermanland, deltar också i arbetet. Han säger:

– Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka människors trygghet. I det arbetet är Kramfors kommun en viktig samarbetspartner och det känns bra att vi har en väl fungerande samverkan. Vi behöver kommunen och allmänhetens hjälp i vårt arbete och jag upplever ett starkt engagemang från Kramfors kommun och de medborgare som vistas och bedriver verksamhet i Kramfors centrum. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Riktade insatser
Hittills har riktade insatser i området varit fler synliga poliser, fler civilpoliser, större närvaro av räddningstjänsten och vuxna på stan som organiserar vandringar. Samverkansgruppen arbetar vidare med insatser som ska ge effekt på både kort och lång sikt, och uppmanar samtidigt vuxna att vara ihärdiga i sin närvaro på de platser där våra unga finns.

– Det är viktigt att komma ihåg att majoriteten av Kramfors unga är skötsamma och fina, så bilden hänvisar till en begränsad skara, säger Jon Björkman, kommunstyrelsens vice ordförande.

Samverkansgruppen består av

  • Malin Svanholm (S) - kommunstyrelsens ordförande
  • Jon Björkman (V) - kommunstyrelsens vice ordförande
  • Ida Stafrin (C) - oppositionsråd
  • Polisen
  • Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen
  • Kramfors Handel
  • Securitas
  • Kommunens representanter som är säkerhetsstrateg, bibliotek, folkhälsosamordnare, elevhälsan, verksamhetschef grundskolan, verksamhetschef gymnasium, verksamhetschef individ och familjeomsorg, tekniska avdelningen
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@
kramfors.se