24 november 2020

Kramforsskolan 6c vann
skoltävling i Minecraft

Årets roligaste skoluppgift, det har nog sexorna vid Kramforsskolan haft. Under flera veckor har de jobbat med att bygga hållbara samhällen i Minecraft. Och från idag kan klass 6C kalla sig ”bäst i Västernorrland” då de vann ett hackathon.

Egentligen var det meningen att eleverna skulle åka iväg till Technicus i Härnösand för att delta i finalen på arbetet initierat av Ung företagsamhet, Technicus och bron. Coronapandemin satte dock käppar i hjulet och tävlingen (hackathonet) anordnades digitalt.

– Uppgiften var att bygga en skolgård i dataprogrammet Minecraft, så igår förberedde vi oss genom att planera och designa. Idag presenterade varje grupp sitt bygge, och när juryn till sist berättade vilka som vunnit visade det sig vara vår klass 6c, berättar läraren Susanne Norén.

Alla elever har deltagit, några representerade
Kramforsskolans alla sexor har dock deltagit i utmaningen, som varat åtta veckor. Susanne Norén berättar att de fyra klasserna har varit eld och lågor och inte velat att lektionerna ska ta slut. Uppdraget har under hösten varit att bygga samhällen.

– Grupperna presenterade sina arbeten och därefter röstade varje klass fram en grupp som skulle delta i hackathonet.

Hållbar och tillgänglig skolgård
Att tävla mot andra skolor i andra kommuner var spännande så klart. Likaså att utforma sin ”drömskolgård”.

Klass 6C, som representerades av Bella Gustafsson, Maja Nilsson, Tindra Stenholm, Johannes Edman, Olle Karolin och Julia Näsman, fokuserade på hållbarhet och tillgänglighet; möjligheten att odla fanns med i form av morotsland och körsbärsträd.

Aktiva raster var viktiga, så gungor och basketplan fanns med, likaså ett rithus. Dessutom satsade barnen på en tillgänglighetsanpassad frågesportsrunda där man både kunde läsa och lyssna på frågorna.

– Hela arbetet har varit otroligt roligt. Eleverna har lärt sig massor om samhällsfrågor, men också innovation, demokrati och entreprenörskap, berättar Susanne Norén.

Kramfors kommuns IKT-pedagoger Ida Nordvall och Linda Dahlkvist har också deltagit i arbetet med projektet.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anders Digné
Rektor Kramforsskolan
0612-804 32
anders.digne@kramfors.se