08 januari 2021

Platsbunden undervisning mixas med fjärrundervisning

Igår berättade vi att Kramfors kommun från och med måndag inför delvis fjärrundervisning på våra två högstadieskolor. Anledningen har inte med någon lokal smittspridning att göra, utan är en förebyggande verksamhet för att minska trängsel.

– Det direktiv som vi fått av regeringen och Skolverket betonar hur viktigt det är att hålla högstadierna öppna, samtidigt som vi uppmanas att förstärka det förebyggande arbetet mot smittspridning av covid-19, berättar skolchef Ulrika Hurdén.

– För att kombinera dessa två har huvudmännen för landets högstadieskolor fått ett verktyg i form av fjärrundervisning.

Detaljerad planering pågår
Uppmaningen om fjärrundervisning togs igår, torsdag 7 januari, och vårterminen börjar på måndag 11 januari. Det är alltså inte många dagar för att göra en storskalig omändring av undervisningen. Planeringen pågår för fullt, vilket innebär att det är för tidigt att komma med något detaljerat schema idag.

Olika upplägg – håll koll på ItsLearning
Högakustenskolan och Gudmundråskolan skiljer sig åt på flera sätt, till exempel upptagningsområde stad/landsbygd samt antal elever och lärare. De båda skolorna kommer därför att göra ett upplägg som passar deras respektive särart.

Klart är dock att undervisningen blir en blandning av dagar på skolan och digital fjärrundervisning hemma.

– Scheman, busstider och övriga detaljer kommer att kommuniceras direkt till familjerna via ItsLearning, så det är viktigt att vårdnadshavarna håller koll på den kanalen, säger Ulrika Hurdén.

Särskild hänsyn tas till behövande
Fjärrundervisning är en form som inte passar alla; extra hänsyn kommer därför att tas till de elever som har särskilda behov av att vara i skolan.

– Så långt det är möjligt kommer vi att försöka hitta individuella lösningar där det finns behov av sådana, men vi ber också om förståelse och ödmjukhet från vårdnadshavarnas sida. Det här är en extraordinär situation som ingen av oss varit med om förut, säger Ulrika Hurdén.

Erbjuds hämta kost på skolan
När det gäller skolmåltider kommer alla att erbjudas möjlighet att hämta sådana på skolan; man tar då med egna matlådor som fylls. För att veta hur många som är intresserade av det kommer frågan att ställas till familjerna i ItsLearning.

Beslutet om delvis fjärrundervisning på högstadieskolorna gäller till och med 24 januari. Särskolans elever omfattas inte av beslutet om fjärrundervisning.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulrika Hurdén
Chef bildningsförvaltningen
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se