Elin Gradin med eleverna Saga Karlsson, Elin Gradin, Märta Johansson och Samira Bagheri Afousi.

19 maj 2021

Elin Gradin är Årets FN-lärare

När Svenska FN-förbundet för sjunde gången delar ut sin utmärkelse Årets FN-lärare står det klart att det är Elin Gradin på Räddningsgymnasiet Sandö som vinner titeln.

– Jag känner mig överraskad, tacksam och mycket glad över att ta emot utmärkelsen. Det här är dock inte någon enmanshow, utan priset går lite mycket till mina kollegor och skolans fantastiska elever.

Elin Gradin arbetar som lärare i samhällskunskap och historia på Räddningsgymnasiet sedan 2013 och har varit med om att bygga upp skolans inriktning och renommé som certifierad FN-skola. Hon ser utmärkelsen som ett kvitto på att arbetssättet att fokusera på aktuella frågor är rätt.

Internationella händelser, krishantering, mänskliga rättigheter, hållbarhet samt fred och säkerhet är några av de teman som genomsyrar verksamheten. Räddningsgymnasiet har också en lokal FN-elevförening.

– Kombinationen av teori och praktik skapar ett värdefullt engagemang hos eleverna. Som exempel kan jag nämna att vi nu i dagarna genomför en praktisk övning i krishantering, säger Elin Gradin.

Svenska FN-förbundets motivering till utmärkelsen:
”Under det senaste året har en global pandemi ställt världen inför svåra utmaningar. Årets FN-lärare har på ett kreativt och nyskapande sätt anpassat arbetet med FN-frågor efter den nya situationen.

Hon har uppmuntrat sina elever att utforska och förstå hur pandemin knyter an till de globala målen och vilka konsekvenser den får för både det globala samarbetet och enskilda samhällen.

Därtill har hon på ett avgörande sätt bidragit till att flera av skolans elever har utvecklat ett starkt engagemang i FN-frågor även utanför skolan, vilket kommer hela den svenska FN-rörelsen till del.

För kontinuerlig inspiration, uppmuntran till engagemang och kreativ förmåga att hantera en mycket speciell situation får Elin Gradin utmärkelsen Årets FN-lärare 2021.”


Utdelning i oktober
Prisceremonin äger rum i samband med internationella lärardagen den 5 oktober. Pristagaren får, utöver äran, ett diplom och en studieresa med Svenska FN-förbundet till FN i Genève.

– Jag ser fram emot att fortsätta inspirera och bidra till elevernas ökade förståelse och inte minst intresse för omvärlden, avslutar Elin Gradin.

Stolt rektor
Räddningsgymnasiets rektor Ylva Hardesson är av naturliga skäl mycket stolt över Elin Gradins utmärkelse. Hon berättar att det är flera i arbetslaget som nominerat Elin för att lyfta hennes arbetsinsatser.

– För oss är det väldigt centralt att Räddningsgymnasiet är en aktiv FN-skola, med en FN-elevförening som representeras av elever från samtliga årskurser och bidrar till aktiviteter som skapar förutsättningar för alla elevers lärande.

– Elin fungerar som närmaste stöd för FN-elevföreningens arbete och samarbetet med Svenska FN-förbundet. Hon är också en viktig länk i vårt gemensamma arbete där nutida händelser, internationella perspektiv och globala hållbarhetsfrågor kopplas till de kurser eleverna läser.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ylva Hardeson
Rektor
Räddningsgymnasiet Sandö
0612-69 21 66
ylva.hardeson@kramfors.se