09 augusti 2021

Medel från Kulturrådet till folk- och skolbiblioteken

Biblioteken i Kramfors har fått ta emot två glädjande nyheter; beviljade medel för litteraturstöd och till trygghetsanpassning av Kramfors bibliotekslokaler.

Folk- och skolbiblioteken ansökte tillsammans om medel för litteraturstöd för läsåret 2021/2022. Ansökan var för 50 000 kronor med fördelningen 25 000 kronor vardera till folk- och skolbiblioteken. När beskedet kom meddelades att biblioteken i Kramfors fått 65 000 kronor! Underbart att få mer medel än vad det ansöktes om.

Satsningen och fördelningen blir som följer:

Folkbiblioteket 35 000 kronor

  • Kapprumsbiblioteken på förskolorna och BVC – i höst återstår endast byggandet av Ullångers förskolas 3 stycken Kapprumsbibliotek plus 2 bibliotek på vardera BVC. Tack vare ytterligare litteraturstöd kan vi nu inte bara bygga klart Kapprumsbiblioteken utan också utöka utbudet på samtliga Kapprumsbibliotek i kommunen.
  • Gåvoböcker – ytterligare exemplar köps in till nyfödda och 8-månadersbarnen. Dessa delas ut av BVC-personalen. Biblioteket ansvarar själva för en 1-årsbok och slutligen i samarbete med förskolan kommer, under läsåret, en inskolningsbok väljas ut som varje barn i Kramfors kommun kommer att få i samband med sin start på förskolan.

Skolbiblioteket 30 000 kronor

Kramfors Bokjury - Stödja uppbyggnaden/underhållet av skolbiblioteken på F-6-skolorna med hjälp av kommunens årskurs 2 och 5. Vi kallar detta för Kramfors Bokjury. Eleverna får tillsammans med skolbibliotekarierna under höstterminen välja ut böcker, utgivna 2020, som köps in till skolbiblioteket. Eleverna läser böckerna under vårterminen och röstar på den bok de tycker är årets bästa bok 2020. Genom att återuppliva Bokjuryn kombineras inköp av böcker till skolbiblioteken med lässtimulans och elevinflytande.

Trygghetsanpassning av Kramfors bibliotekslokaler

I en annan ansökan till Kulturrådet har vi blivit beviljade 800 tkr att använda under 2022. Medlen möjliggör att man kan fortsätta det redan påbörjade arbetet med att göra lokalen i Kramfors till ett tryggare rum.

Nästa steg under det som kallas Stärkta bibliotek år 4 och 5 blir att möjliggöra självhjälpsservice för fler i kommunen. Detta frigör mer tid för bibliotekspersonalen att åka ut regelbundet med "Bibblan kommer". "Bibblan kommer" innebär inte bara fysiska möten utan också digitala i form av videos för att marknadsföra arbetet mot politikerna men även instruktionsvideos som ska kunna skickas till exempelvis SFI för info om kommunens e-tjänster. Aktiviteterna riktar sig främst till de prioriterade målgrupperna.

Glädjande nyheter för personalen på Kramfors bibliotek som nu kan fortsätta sitt fantastiska arbete med att möjliggöra tillgängligheten till kommunens bibliotek för ännu fler.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se