22 september 2021

Biblioteket tilldelas barnrättsutmärkelsen Elefanten

Biblioteket i Kramfors har tillsammans med sex folkbibliotek i Västernorrland fått barnrättsutmärkelsen Elefanten från Svensk biblioteksförening.

Så här lyder det glädjande besked som personalen på Kramfors bibliotek mottog från Svensk biblioteksförening:

”Från och med år 2020 delar Svensk biblioteksförening ut Årets barnrättsutmärkelse Elefanten. Priset ska belöna en verksamhet eller en person som i en bibliotekskontext föredömligt har arbetat med att stärka barns rättigheter, i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter. Priset instiftades 2019 efter att föreningen fått in en motion till årsmötet. Priset beslutas av en jury och består av ett diplom.

Juryn har i år beslutat att ni som barnrättsombud i Västernorrland ska tilldelas priset, stort grattis!”

Kramfors Barnrättsteam

Genom ett planerat och genomtänkt arbete i åtta olika steg har Kramfors Barnrättsteam genomfört ett mycket lyckat arbete med implementeringen av Barnkonventionen. Kommunikation och delaktighet har varit och är prioriterat för att göra implementeringen hållbar även i det fortsatta arbetet. I teamet finns förutom Bibliotikariekompetens också Lärar-, Socionom-, och Vårdkompetens.

I verksamhetsplanen för 2020-2021 har Barnrättsteamet lika stort utrymme som övriga målgrupper. Detta för att lyfta och visa att Barnrättsarbetet ingår i alla målgrupper och inte enbart Barn & unga.

Exempel på ökad tillgänglig biblioteksservice i Kramfors kommun

  • Kapprumsbibliotek på samtliga förskolor
  • Sommarboken för mellanstadieåldern tillgänglig genom tre olika metoder: bokcykel, bokbussturné, bokbil
  • Digitalt bokuppdrag med qr-koder på nio badplatser runt om i kommunen
  • ”Pedagogtagg” det vill säga möjlighet att besöka Kramfors bibliotek med sin förskola eller klass när biblioteket är stängt

Arbetet med barnrätt har stärkt bibliotekspersonalen när det gäller att försöka utöka barns delaktighet i såväl lokalernas utformning som i aktiviteter. Barnrättsteamet kommer även i fortsättningen vara en del av Kramfors biblioteks organisation.

– Med ett barnrättsteam, verksamhetsplan och handlingsplan för barnrättsarbetet och barnkonventionen som en stående punkt på ArbetsPlatsTräffarna hoppas vi ha skapat ett långsiktigt och hållbart barnrättsarbete på Kramfors bibliotek, säger Madeleine Wallenius, Bibliotekschef på Kramfors bibliotek.

Bild på Kramfors barnrättsteam framför skulpturen Kramforskråkan vid Kramfors bibliotek.

Kramfors barnrättsteamet, Ellen Axelsson, Victoria Jonsson och Natalie Buhr, på bilden saknas Sara Nordström.

Se Youtubefilm om Kramfors biblioteks arbete med barnrätten

Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.

Svensk biblioteksförening Länk till annan webbplats.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@kramfors.se