Tre barn åker rutschkana.
19 oktober 2021

Arbetet med ny förskola
i Kramfors tar fart

Nu har arbetet med att bygga en ny förskola i centrala Kramfors satt igång på allvar. Kommunfullmäktige beslutade i våras att prioritera medel och ett projektdirektiv är framtaget. I dagarna antogs en projektplan och en arbetsgrupp är utsedd.

– Det känns riktigt bra att vi äntligen är igång på allvar. Vi har undersökt många möjligheter, men har nu landat i en arbetsgång som är hållbar, säger bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

Långvarig platsbrist
Det har länge saknats förskoleplatser i centrala Kramfors. Det har varit svårt att hitta lämpliga och tillräckligt stora lokaler, vilket bland annat lösts genom att använda lokaler på Skarpåkerskolan. Lokaler som skolan nu behöver själv för att kunna ta emot elever i området.

– Lokalbristen har varit aktuell under en längre tid, och flera olika förslag på lösningar har arbetats fram. I våras tog vi dock omtag, vilket känns skönt eftersom vi nu kan jobba på ett bredare plan, säger skolchef Ulrika Hurdén.

Fyra barn sitter på en bänk och äter frukt

Direktiv ger uppdrag till projektgrupp
Tillsammans med Per Eriksson, VD för Kramfast AB, har Ulrika Hurdén arbetat fram ett projektdirektiv med uppdrag till en projektgrupp.

Projektgruppen leds av verksamhetschef Anki Johnson och består av:

  • Elisabet Sjödin, rektor
  • Jaana Rummukainen, kostenheten
  • Daniella Lif, fastighetssamordnare Kramfors kommun
  • Simon Välivaara, fastighetssamordnare Kramfast AB

– Vi har arbetat fram en projektplan och ska leverera en slutrapport i januari. Arbetet är inne i ett intensivt skede där många perspektiv ska belysas. Även det tilltänkta byggområdet måste säkerställas, berättar Anki Johnson.

Erfarenhetsutbyte för inspiration och kunskap
Målet är en sund, säker och pedagogiskt genomtänkt fleravdelningsförskola med plats för 100-110 barn. Projektgruppen ska ta fram kravspecifikationer för lokaler, inredning/möbler och utemiljö.

– Vi har varit på några studiebesök och gjort erfarenhetsutbyten med andra kommuner som nyligen byggt nya förskolor. Vi ska också föra dialog med olika intressenter, myndigheter, fackliga företrädare och barnens idéer ska naturligtvis också beaktas, säger Anki Johnson.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se

Ulrika Hurdén
Chef bildningsförvaltningen
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se

Anki Johnson,
Verksamhetschef förskola
Bildningsförvaltningen
0612-804 40
anki.johnson@kramfors.se